Sønderborg

Store deler av Sønderborg ble bombet i stykker under den dansk-tyske krig. Tegningen er en samtidig illustrasjon fra det danske ukebladet Illustreret Tidende 17. april 1864.
Sønderborg havn med Sønder Havndegade
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Sønderborg er en vakkert beliggende by i Sønderjylland i Danmark, på begge sider av Als Sund (broforbindelse); tilhørende Sønderborg kommune i Region Syddanmark. Sønderborg har 27 826 innbyggere i 2017 og er administrasjonssenter i kommunen.

I Sønderborg Slot, grunnlagt omkring 1160 og ombygd ca. 1560, var den avsatte Christian 2 dansk-holstensk statsfange 1532–1549. Slottet er nå kultur- og krigshistorisk museum, samt hovedmuseum for det tidligere hertugdømmet Slesvig. Sønderborg har hatt byrett siden 1461. Under slaget ved Dybbøl Banke i 1864 ble store deler av byen sønderskutt.

I dag preges næringslivet av høyteknologi, maskin-, fødevare- og tekstilindustri samt utdannelsesinstitusjoner. Sønderborg Lufthavn ligger 7 kilometer fra sentrum og har flyforbindelse til København. Byen er også endestasjon på jernbanenettet og har Intercityforbindelse til København og Odense.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg