Vejle rådhus.
Vejle rådhus.

Vejle er en kommune på Jylland i Danmark. Vejle kommune har 113 243 innbyggere (2017) og et areal på 1066 kvadratkilometer. Den oppsto ved sammenslåing av kommunene Børkop, Egtved (deler), Give, Jelling og Vejle ved kommunereformen i 2007 og tilhører Region Syddanmark. Administrasjonssenteret ligger i Vejle by.

I kommunen ligger Jellingsteinene, som er enestående eksempler på den hedenske nordiske kultur og Danmarks overgang fra hedenskap til kristendom. Steinene er oppført på UNESCOs kulturarvsliste.

Kommunens største byer etter folketall i 2017 (nnbyggertall i parentes):

  • Vejle (55 876)
  • Børkop (5435)
  • Give (4603)
  • Jelling (3443)
  • Brejning (3016)

Vejle by

Vejle omtales i 1196 og fikk byrett fra 1327. St. Nicolai kirke er bygd i gotisk stil med de eldste delene fra 1200-tallet. I kirken oppbevares et av Danmarks eldste mosefunn, en jernalderkvinne fra cirka 490 fvt. Nordvest for byen ligger Jellingsteinene. Byen er Danmarks niende største og et samferdselssentrum med betydelig industri, blant annet næringsmiddel-, verksted-, tekstil- og konfeksjonsindustri. Beliggenheten ved Vejle Fjord gjør den til en god havneby. Vejle inngår i næringslivssamarbeidet Trekantområdet. En motorveibro over Vejle Fjord (1980) fører trafikken utenom byen. Byen har sykehus, bibliotek, teater, flere museer og utdannelsesinstitusjoner, samt det eksklusive boligområdet Bølgen.

Vejle er vennskapsby med Molde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg