Danmarks lengste elv, Midtjylland. Renner nordover fra Tinnet Krat vest for Horsens, gjennom Himmelbjerg-egnen fra innsjø til innsjø (den største er Mossø, 16,6 km2), og munner ut i Kattegat 10 km øst for Randers. Gudenå og Skjern Å (Danmarks mest vannrike) renner i hver sin retning fra vannskillet i Tinnet Krat. 158 km lang, nedbørfelt 2643 km2. Gudenå er meget populær blant padlere og laksefiskere, men i den øverste delen av elven er padling belagt med restriksjoner.

Like øst for Gudenåens utspring ligger restene av et omfattende badeanlegg – et badeland for områdets beboere etablert på 1930-tallet. Et 25-meters basseng ble brukt til konkurransesvømming, og hadde tårn med stupebrett på 1, 2 og 3 meters høyde. Vann fra Gudenå ble løftet opp med hevert til i alt fire bassenger, blant annet ett med rutsjebane, og et annet der en motorbåt fungerte som karusell. Anlegget hadde også traktørsted.

Anlegget ble stengt i 1947 etter en drukningsulykke, da det ikke lot seg gjøre å finansiere det vaktholdet som krevdes for videre drift. Nettstedet til Visit Gudenaa: visitgudenaa.com

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.