Gudenå på Midtjylland er Danmarks lengste elv. Den renner nordover fra Tinnet Krat vest for Horsens, gjennom Himmelbjerg-egnen fra innsjø til innsjø, der den største er Mossø, 16,6 km2. Elven munner ut i Kattegat, 10 kilometer øst for Randers.

Gudenå og Skjern Å (Danmarks mest vannrike) renner i hver sin retning fra vannskillet i Tinnet Krat. Gudenå er 158 kilometer lang og har et nedbørfelt på 2643 km2. Elven er meget populær blant padlere og laksefiskere, men i den øverste delen av elven er padling belagt med strenge restriksjoner.

Like øst for Gudenåens utspring ligger restene av et omfattende badeanlegg – et badeland for områdets beboere etablert på 1930-tallet. Et 25-meters basseng ble brukt til konkurransesvømming, og hadde tårn med stupebrett på 1, 2 og 3 meters høyde. Vann fra Gudenå ble løftet opp med hevert til i alt fire bassenger, blant annet ett med rutsjebane, og et annet der en motorbåt fungerte som karusell. Anlegget hadde også traktørsted.

Anlegget ble stengt i 1947 etter en drukningsulykke, da det ikke lot seg gjøre å finansiere det vaktholdet som krevdes for videre drift.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.