Gudenå

Et parti mellom Mossø og Gudensø, øst for Skanderborg.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Utløpet i Gudensø
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gudenå på Midtjylland er Danmarks lengste elv. Den renner nordover fra Tinnet Krat vest for Horsens, gjennom Himmelbjerg-egnen fra innsjø til innsjø, der den største er Mossø, 16,6 kvadratkilometer. Elven munner ut i Kattegat, 10 kilometer øst for Randers. Underveis renner den gjennom Vejle, Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg og Favrskov. Ved Tange Sø ligger vannkraftverket Tangeværket.

Gudenå og Skjern Å (Danmarks mest vannrike) renner i hver sin retning fra vannskillet i Tinnet Krat. Gudenå er 158 kilometer lang og har et nedbørfelt på 2643 kvadratkilometer. Elven er meget populær blant padlere og laksefiskere, men i den øverste delen av elven er padling belagt med strenge restriksjoner.

Like øst for Gudenåens utspring ligger restene av et omfattende badeanlegg – et badeland for områdets beboere etablert på 1930-tallet. Et 25-meters basseng ble brukt til konkurransesvømming, og hadde tårn med stupebrett på 1, 2 og 3 meters høyde. Vann fra Gudenå ble løftet opp med hevert til i alt fire bassenger, blant annet ett med rutsjebane, og et annet der en motorbåt fungerte som karusell. Anlegget hadde også traktørsted. Anlegget ble stengt i 1947 etter en drukningsulykke, da det ikke lot seg gjøre å finansiere det vaktholdet som krevdes for videre drift.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg