Ålborg

Del av domkirken Skt. Budolfi, oppført på 1400-tallet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Aalborg teater
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Aalborg Søfarts og Marinemuseum
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Thinbæk kalkgruver.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ålborg er en by som ligger på Jylland i Danmark, ved den østre del av Limfjorden. Den er Danmarks fjerde største by, sammenvokst med Nørresundby på nordsiden av fjorden. Ålborg har 113 417 innbyggere i 2017 og er administrasjonssentrum for Ålborg kommune og Region Nordjylland.

Faktaboks

Også kjent som

Aalborg

I 1984 bestemte den danske staten at kommunene selv kunne velge å stave kommunenavnet med Å eller Aa. Dansk rettskrivning anbefaler Ålborg, og Aalborg er å betrakte som en sideform.

Ålborg er bispesete fra 1554, domkirken Sankt Budolfi ble oppført på 1400-tallet. Vor Frue kirke ble oppført i romansk stil på 1100-tallet, men fullstendig ombygd 1877. I den gamle bykjernen ligger også Ålborg Slot, som er rester av Christian 3s Ålborghus, oppført i flere etapper ca. 1540–1750. Andre eldre bygninger omfatter Helligåndsklosteret fra 1431, som nå er alders- og sykehjem, og flere kjøpmannsgårder fra 1600-tallet, blant annet Jens Bangs Stenhus fra 1623. I Nørresundby ligger gravfeltet Lindholm Høje fra folkevandringstid og tidlig vikingtid.

Næringslivet preges av allsidig handels- og industrivirksomhet og er Nordjyllands viktigste handels- og serviceby. Det produseres blant annet sement, akevitt, næringsmidler, avansert elektronikk, kjemiske varer, tekstil og konfeksjon. Ålborg har en viktig havn med godstrafikk til Grønland. Det er broforbindelse over Limfjorden. Limfjordstunnelen, en motorveitunnel i to rør under fjorden, ble åpnet i 1969. Ålborg Lufthavn ligger nordvest for byen.

Ålborg er Nordjyllands kultursentrum med universitet, grunnlagt 1974, musikkonservatorium, teater, Nordjyllands Kunstmuseum, zoologisk hage og tivolipark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg