Del av domkirken Skt. Budolfi, oppført på 1400-tallet.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Aalborg teater

Visit Aalborg. Begrenset gjenbruk

Aalborg Søfarts og Marinemuseum

Visit Aalborg. Begrenset gjenbruk

Thinbæk kalkgruver.

Visit Aalborg. Begrenset gjenbruk

Ålborg er en by som ligger på JyllandDanmark, ved den østre del av Limfjorden. Den er Danmarks fjerde største by, sammenvokst med Nørresundby på nordsiden av fjorden. Ålborg har 113 417 innbyggere i 2017 og er administrasjonssentrum for Ålborg kommune og Region Nordjylland.

Ålborg er bispesete fra 1554, domkirken Sankt Budolfi ble oppført på 1400-tallet. Vor Frue kirke ble oppført i romansk stil på 1100-tallet, men fullstendig ombygd 1877. I den gamle bykjernen ligger også Ålborg Slot, som er rester av Christian 3s Ålborghus, oppført i flere etapper ca. 1540–1750. Andre eldre bygninger omfatter Helligåndsklosteret fra 1431, som nå er alders- og sykehjem, og flere kjøpmannsgårder fra 1600-tallet, blant annet Jens Bangs Stenhus fra 1623. I Nørresundby ligger gravfeltet Lindholm Høje fra folkevandringstid og tidlig vikingtid.

Næringslivet preges av allsidig handels- og industrivirksomhet og er Nordjyllands viktigste handels- og serviceby. Det produseres blant annet sement, akevitt, næringsmidler, avansert elektronikk, kjemiske varer, tekstil og konfeksjon. Ålborg har en viktig havn med godstrafikk til Grønland. Det er broforbindelse over Limfjorden. Limfjordstunnelen, en motorveitunnel i to rør under fjorden, ble åpnet i 1969. Ålborg Lufthavn ligger nordvest for byen. 

Ålborg er Nordjyllands kultursentrum med universitet, grunnlagt 1974, musikkonservatorium, teater, Nordjyllands Kunstmuseum, zoologisk hage og tivolipark.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.