Fanø

Fanø av . CC BY NC SA 3.0

Fanø er en øy utenfor EsbjergJyllands sørvestkyst mellom Vadehavet og Vesterhavet i Danmark. Øya danner en egen kommune med et areal på 56 kvadratkilometer og med 3290 innbyggere i 2017. Foruten kommunesenteret Nordby (2658 innbyggere) og skipperbyen Sønderho (258 innbyggere), har øya to feriebyer; Vesterhavsbad og Rindby Strand.

Langs vestkysten er klitter og en bred sandstrand, i øst marsk og hede. Øya er i stadig forandring, idet kystparallelle strømmer frakter materiale som avleires, særlig ved Søren Jessens Sand i nordøst. Høyeste punkt er Pælebjerg, 21 meter over havet.

Det drives noe jordbruk og fiske, men turisme bidrar til mer enn halvparten av kommunens økonomi. Omkring én million mennesker overnatter årlig. Fra Fanø er det mulig med pendling til Esbjerg. Det ligger navigasjonsskole og sjøfartsskole i Nordby. Nordby kirke ble oppført i 1786 og Sønderho kirke i 1782.

Historie

Fanø var tidlig krongods, og omtales i 1231 i kong Valdemars Jordebog. Øyas befolkning kjøpte Fanø av kong Christian 6 på en auksjon i 1741 for 6000 riksdaler. De fikk dermed retten til fri seilas, noe som tidligere hadde vært forbeholdt ripenserne. Fram til 1807 var øya preget av økende vekst, som stagnerte med krigen mot England 1807–1814. Siste halvdel av 1800-tallet ble Fanøs gullalder, med omfattende skipsbygging.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg