Randers er en by i Randers kommune på Jylland i Danmark, 35 kilometer nord for Århus. Randers er Danmarks 6. største by. Den har 62 563 innbyggere i 2017 og er administrasjonssenter i kommunen.

Randers var handelsby og kirkesentrum i middelalderen, og fikk byrettigheter fra 1302. Bysentrum har gågater og mange gamle bygg, for eksempel St. Mortens kirke (fullført ca. 1500), Helligåndshuset (ca. 1450), rådhuset (1778) og en rekke bindingsverkshus, et kulturhistorisk museum, hovedbibliotek og flere gallerier. Randers Regnskov er en tropisk zoologisk hage. Memphis Mansion er et eventhus som er en kopi av Elvis Presleys hus i Graceland i Memphis.

Byen ligger ved Gudenåens brede utløp og er en tradisjonsrik, gammel industriby, kjent for fremstilling av hansker og tau. I dag er vindmøller, jernbanemateriell (Bombardier) og slakteri (Danish Crown og Tulip Food Company) blant de viktigste bransjene. Randers er et vei- og jernbaneknutepunkt, med havn og flyplass.

Mellom Randers og utløpet av Gudenåen ligger Naturpark Randers Fjord som er inndelt i sju forskjellige soner med hvert sine spesielle kjennetegn, alt fra gamle skanser til fiske- og fugleliv.

Randers er vennskapsby med Ålesund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.