Mennesket ved havet, skulptur av Svend Wiig Hansen

Visit Denmark/Cees van Roeden. begrenset

By ved Vadehavet innenfor øya Fanø i Danmark tilhørende Esbjerg kommune; med 72 060 innbyggere i 2015. Esbjerg er vennskapsby med Stavanger. Esbjerg Havn har blant annet heliport, er base for mye av den danske oljevirksomheten i Nordsjøen og er en av landets største eksporthavner. En betydelig del av Danmarks landbrukseksport (smør, bacon) går over Esbjergs store containerhavn. Byen har fergeforbindelse med Harwich i England og den nærliggende øya, Fanø. Tidligere var havnen base for over 700 fiskefartøyer, og byen bar sterkt preg av fiskeri, bl.a. med landets største fiskeauksjon. Nå er det under 70 fiskeskip tilbake, det er store stålkuttere til industri- og havfiske.

Industrien omfatter metall- og kjemisk industri, slakteri og eggpakkerier, valsemølle, margarin-, hermetikkfabrikker m.m. Betydelig offshoreaktivitet, i fbm vindmølleparken på Horns Rev. Esbjerg har teknisk skole, sjømannsskole, en avdeling av Syddansk Universitet og biologisk stasjon. Byen er ganske ung; før statshavnen ble bygd (1868) lå det kun en landsby her. Jernbaneforbindelse til Fredericia og Varde i 1874. Kjøpstadstatus i 1899. Jerne kirke fra middelalderen er byens eldste. Den moderne planleggingen sees blant annet i de rette, regelmessige gater.

Esbjerg kunstmuseum, Fiskeri- og Søfartsmuseet (med selarium), Esbjerg Museum med oldsakssamling og skulpturen Mennesker ved havet av Svend Wiig Hansen og Esbjerg Vandtårn fra 1897 er blant byens severdigheter. Vestjysk Musikkonservatorium, opprettet i 1945, ligger i bykjernen. Nordøst for byen ligger Esbjerg Lufthavn. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.