Vanntårnet i Esbjerg
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Mennesket ved havet, skulptur av Svend Wiig Hansen
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Esbjerg er en by ved Vadehavet innenfor øya Fanø i Danmark. Den tilhører Esbjerg kommune og hadde 71 698 innbyggere i 2022. Esbjerg er vennskapsby med Stavanger.

Byen er ganske ung. Før statshavnen ble bygd i 1868 lå det kun en landsby her. Den moderne planleggingen sees blant annet i de rette, regelmessige gater. Esbjerg fikk jernbaneforbindelse til Fredericia og Varde i 1874 og kjøpstadstatus i 1899. Jerne kirke fra middelalderen er byens eldste.

Tidligere var havnen base for over 700 fiskefartøyer, og byen bar sterkt preg av fiskeri, blant annet med landets største fiskeauksjon. Nå er det færre enn 70 fiskeskip igjen, det er store stålkuttere til industri- og havfiske. Esbjerg Havn har blant annet heliport og er base for mye av den danske oljevirksomheten i Nordsjøen og er en av landets største eksporthavner. En betydelig del av Danmarks landbrukseksport (smør, bacon) går over Esbjergs store containerhavn.

Industrien omfatter blant annet metall- og kjemisk industri, slakteri og eggpakkerier, valsemølle, margarin-, hermetikkfabrikker. Det er også betydelig offshoreaktivitet, i forbindelse med vindmølleparken på Horns Rev. Esbjerg har teknisk skole, sjømannsskole, en avdeling av Syddansk Universitet og en biologisk stasjon.

Fiskeri- og Søfartsmuseet (med selarium), Esbjerg Museum med oldsakssamling og skulpturen Mennesker ved havet av Svend Wiig Hansen er blant byens severdigheter. Vestjysk Musikkonservatorium, opprettet i 1945, ligger i bykjernen. Esbjerg vanntårn er byens vartegn, og ble oppført 1896-1897 på byens høyste punkt, Bavnehøj. Allerede i 1904 hadde byen vokst så mye at det ble nødvendig med et nytt vanntårn, som ble plassert annensteds. Nordøst for byen ligger Esbjerg Lufthavn.

Byen har fergeforbindelse med Harwich i England og den nærliggende Fanø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg