Faktaboks

Viborg
Etymologi
Vi, ‘helligdom’; borg, ‘den høye beliggenheten’
Viborg
Viborg med domkirken i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Viborg
Den historiske St. Mogens gade i Viborg var fram til midten av 1800-tallet byens hovedgate. Her er det flere godt bevarte hus fra 1600- og 1700-tallet.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Viborg er en by som ligger på Jylland ved Viborg Sø sørøst for Limfjorden i Viborg kommune i Danmark. Viborg hadde 42 234 innbyggere i 203 og er administrasjonssenter i kommunen og administrasjonsby for Region Midtjylland.

Viborg er en av Danmarks eldste byer, beliggende ved den historiske Hærvejen. I norrøn tid var Viborg et religiøst, politisk og rettslig samlingssted der folk fra hele Jylland møttes. Byen ble bispesete rundt 1060 og fikk kjøpstadsrettigheter i 1150. Viborg domkirke er en vakker domkirke av basilikatypen, en rekonstruksjon (1876) av en kirke fra 1100-tallet, med freskomalerier av Joakim Skovgaard.

Viborg er et viktig samferdsels-, skole- og handelssentrum med blant annet Vestre Landsret og Landsarkivet for Jylland.

Viborg er vennskapsby med Hamar.

Historie

Viborg er en av de eldste byene i Jylland. Byen var allerede fra førkristen tid Jyllands fremste kultsted. Senere var byen sete for det jyske landsting, der kongevalg og hylling foregikk. Byen ble bispesete i 1065, og fikk byprivilegier i 1150. Byen var også myntsted. Reformasjonen i Danmark begynte med Hans Tausens virksomhet i Viborg.

Inntil midten av 1600-tallet var Viborg Jyllands største by, men ble utsatt for omfattende ødeleggelser under krigene mot Sverige etter 1650. Byen fikk ny vekst i senere tid takket være jernbanen og oppdyrkningen av hedestrekningene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg