.

Herning er en by på Midtjylland i Danmark, om lag 35 kilometer vest for Silkeborg. Byen hadde 50 565 innbyggere i 2022. Herning er i dag kommunesenter for Herning kommune og et viktig kommunikasjonsknutepunkt.

Næring

Herning er en industriby med blant annet tekstilindustri, jern- og maskinindustri og elektronisk industri, skolesenter og omfattende messeaktivitet. Inne i bysentret ligger de store messehallene som nå utgjør Herning Kongrescenter. Store messelokaler finnes også i byens sørvestlige utkant, Messecenter Herning.

Kultur og utdanning

Herning Museum har historiske utstillinger, blant annet om hedeboernes kulturhistorie. Danmarks Fotomuseum med omfattende samling fotografisk utstyr, samt skiftende utstillinger. Øst for byen ligger HEART, avløseren for Herning Kunstmuseum med stor samling av moderne kunst. Utdannelsesinstitusjoner som Den Danske Eksportskole, Institut for forretningsudvikling og teknologi samt TEKO Center Danmark, en skole for tekstilteknikere, -designere og -ledere. På Herningsholm herregård ligger Blichermuseet, til minne om Danmarks berømte dikter Steen Steensen Blicher.

Historie

Herning Kirke
.

Herning opplevde sterk vekst fra midten av 1800-tallet (21 innbyggere 1840) i forbindelse med den jyske hedens oppdyrking og begynnende industrialisering. Utviklingen av byen skjøt først fart da jernbanen kom i 1877. Herning fikk kjøpstadsrettigheter i 1913. Herning kirke fra 1889 er i romantisk stil. Ved Søby Brunkulslejer 5 kilometer sørøst for byen ble det fra 1940 til 1967 drevet brytning av brunkull til bruk i kraftproduksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg