Tredelingsregelen i fotografi og annen visuell kunst

Mange malere og fotografer har benyttet det gylne snitt til å komponere et harmonisk bilde. Den praktiske tilpasningen av det gylne snitt kalles tredelingsregelen. Det gylne snitt går i praksis ut på å dele et bildes flate inn i ni ruter. Det skjer ved hjelp av to parallelle vannrette og to parallelle loddrette linjer. De kryssende linjene danner fire punkter, kalt snitt. Estetisk erfaring helt siden antikken forteller oss at et gitt motivs sentrale punkt for oppmerksomhet ofte ligger i eller omkring ett eller flere av de fire krysningspunktene (snittene).

Tredelingsregelen i fotografi og annen visuell kunst
Av /SNL.

I dette oljemaleriet med tittelen Pike med perleøredobb av Jan Vermeer van Delft, malt cirka 1665, er det lagt inn en forklarende diagonal linje som går gjennom pikens venstre øye og perleøredobben. Hensikten er å fremheve to sentrale punkter i maleriets komposisjon. Linjer, normalt innarbeidet i komposisjonen, er et vanlig virkemiddel i maleri og fotografi.

.
Lisens: CC0

Komposisjon er en planmessig ordning av de formale elementene som et kunstverk består av slik at de til sammen danner en organisert helhet.

Faktaboks

Uttale
komposisjˈon
Etymologi

fra latin compositio 'sammenstilling, sammensetning'

Også kjent som

billedkomposisjon

Formale elementer

I tredimensjonal kunst (skulptur, installasjon) er de formale elementene rom, volum, flate, farge, lys og skygge.

I todimensjonal kunst (maleri, tegning, grafikk, fotografi) er de formale elementene punkt, linje, flate, form og farge.

I praksis kan de formale elementene i to- og tredimensjonal kunst være mer eller mindre sammenfallende.

Organisering og helhet

I en komposisjon er hensikten å gruppere, balansere og etablere samspill eller motsetninger innenfor helheten. Komposisjonen i et kunstverk organiserer de formale elementene på en overgripende måte som støtter opp om det figurative eller nonfigurative motivet.

Regelbrudd

I enkelte kunstverk er de formelle reglene for komposisjon brutt med vilje.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bouleau, Charles (2014). The Painter´s Secret Geometry. A Study of Composition in Art. New York: Dover Publications
  • Mørstad, Erik (1992). Skulpturleksikon. Begreper og betegnelser i billeduggerkunsten. Oslo: Ad Notam Gyldendal

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg