Faktaboks

Henry Moore
Uttale
mˈu:ə
Født
30. juli 1898, Castleford, Storbritannia
Død
31. august 1986, Perry Green, Storbritannia
skulptur: Large Arch

Large Arch, 1963–69, bronse. Huk på Bygdøy i Oslo.

© /KF-arkiv ※ BONO.
Lisens: Vernet verk

Henry Moore var en britisk billedhugger. Han begynte sin kunstnerbane i 1919, først i Leeds og London, deretter med studiereiser til Paris og Italia.

Allerede fra midten av 1920-årene var hans karakteristiske formspråk fullt utviklet. Hans utgangspunkt er en abstrahering fra naturen, enkeltformen forminskes eller forstørres uavhengig av tingen slik vi kjenner den. De enkelte kroppsdeler bindes sammen ved et rytmisk spill av fluktuerende former og linjer. Særlig interesse har hans «oppdagelse» av det hule rom som skulpturalt virkemiddel.

Under andre verdenskrig utførte han en rekke tegninger fra livet i det bombede London. Moore arbeidet både i tre, metall og stein. Han var en av sin tids betydeligste skulptører, samtidig var han en fremragende tegner og grafiker.

Moore er representert i Nasjonalgalleriet. I skulpturparken ved Freia sjokoladefabrikk, Oslo, står Three Piece Reclining Figure (1975). Large Arch ble i 1978 oppført på Huk (Bygdøy), Oslo. Skulpturen Knife Edge (1961–1976) står i parken ved Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden.

Hans skrifter er samlet i Henry Moore on Sculpture (1966).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berthoud, Roger (1987). The life of Henry Moore, 1987, Giles de la Mare Publishers
  • Read, Herbert (1966). Henry Moore : a study of his life and work, Frederick A. Praeger, Publishers
  • Spender, Stephen (1978). Henry Moore : skulptur i landskap, J.M. Stenersens forlag

Faktaboks

Henry Moore

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg