Simone de Beauvoir

Faktaboks

Simone de Beauvoir
Uttale
båvoˈar
Født
9. januar 1908, Paris, Frankrike
Død
14. april 1986, Paris, Frankrike

Simone de Beauvoir

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Simone de Beauvoir, fransk forfatter og filosof, den mest fremtredende i kretsen omkring Jean-Paul Sartre. I romaner, dramatikk og essays diskuterer hun filosofiske problemer: spørsmål om frihet og ansvar, mål og middel. Blant hennes tidligste verker kan nevnes romanene L'Invitée (1943) og Le Sang des autres (1944) og dramaet Les Bouches inutiles. Pour une morale de l'ambiguité (1947) er et forsøk på å bygge opp en eksistensialistisk moral.

I 1949 kom hennes store verk Le deuxième Sexe (norsk oversettelse Det annet kjønn, 1970, ny oversettelse 2000), der hun tar opp kvinnens stilling i samfunnet. Boken har hatt stor betydning for europeisk og amerikansk kvinnebevegelse. Hun var en lederskikkelse i kvinnebevegelsen i Frankrike, og kjempet ikke minst for fri abort. I 1954 vakte hennes roman Les Mandarins (norsk oversettelse Mandarinene, 1986), som ble belønnet med Goncourt-prisen, uro i eksistensialistiske kretser. Hun utfordrer her den radikale fløy i fransk åndsliv ved å tvile på om en venstreintellektuell kan handle på det offentlige plan uten å forråde den revolusjon han/hun holder for sannhet.

Med Mémoires d'une jeune fille rangée (1958) og La Force de l'âge (1960) tar hun skrittet helt over i selvbiografien. I den første boken skildrer hun sin kamp da hun som ung pike måtte bryte med det verdisystemet hun var oppdratt i, for å finne sitt eget. I den andre beskriver hun sitt møte med Sartre og de vanskeligheter de sammen måtte overvinne for å finne sin vei og engasjere seg i de aktuelle spørsmål i samtiden. Selvbiografiske er også La Force des choses (1963) og Une Mort très douce (1965). Romanen Les belles Images kom i 1966 (norsk oversettelse Når masken faller, 1994).

Blant hennes senere essays kan nevnes La Vieillesse (1970), der hun tar opp problemet med å bli gammel i et samfunn som dyrker ungdom og produktivitet, og Cérémonie des adieux (1981), der hun gjør opp status etter Sartres død. Hennes Lettres à Sartre utkom i 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Card, Claudia, red.: The Cambridge companion to Simone de Beauvoir, 2003
  • Fallaize, Elizabeth: The novels of Simone de Beauvoir, 1988
  • Francis, Claude & Fernande Gontier: Simone de Beauvoir, 1988
  • Fullbrook, Edward & Kate Fullbrook: Simone de Beauvoir : a critical introduction, 1998
  • Gennari, Geneviève: Simone de Beauvoir, 1958
  • Jeanson, Francis: Simone de Beauvoir, ou l'Entreprise de vivre: suivi de deux entretiens avec S.d.B., 1966
  • Moberg, Åsa: Simone og jeg: tanker omkring Simone de Beauvoir, 1999
  • Moi, Toril: Simone de Beauvoir : en intellektuell kvinne blir til, 2. utg., 2002
  • Rowley, Hazel: I tykt og tynt : om Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir og deres samliv, 2005
  • Tidd, Ursula: Simone de Beauvoir, 2004

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg