komposisjon

Artikkelstart

Komposisjon betyr sammensetning av deler til en estetisk eller harmonisk helhet. En komposisjon er måten som elementer er satt sammen på, eller noe som er satt sammen ut ifra en plan eller et formål.

Faktaboks

Uttale
komposisjˈon
Etymologi
fra latin compositio ‘sammenstilling, sammensetning’, se komponere

En ballett, opera, en bygning, en blomsteroppsats eller en matrett kan ha en spesiell komposisjon. For eksempel kan det stå en harmonisk komposisjon av blomster på et bord, det betyr at bordet er dekorert med en vakker blomsterbukett eller blomsteroppsats.

Kunst

Komposisjon betyr oppbygning av et kunstverk. For eksempel kan et maleri ha en symmetrisk komposisjon, og et fotografi kan ha en komposisjon som er delt inn i det gyldne snitt.

Litteratur

Innen litteratur er komposisjon måten en tekst er bygget opp på. En roman kan for eksempel ha en innviklet komposisjon, det betyr at teksten er kompleks å lese fordi den for eksempel inneholder mye stream of consciousness.

Musikk

Innen musikk er en komposisjon det å komponere eller noen som er komponert. En komposisjon er et musikalsk verk. Komposisjon kan også bety komposisjonslære.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg