Verktøy er spesialiserte redskaper som brukes for å lage eller bearbeide et arbeidsstykke, for eksempel sag eller hammer. Ordet verktøy brukes også mer generelt om hjelpemidler for å utføre en jobb, både fysiske redskaper, digitale hjelpemidler, tips og metoder.

Faktaboks

Også kjent som

redskap

Redskaper

De fleste verktøy er skjærende (sponavskillende), for eksempel bor, fil, høvel, kniv, meisel, sag, slipeskive med mer.

Andre typer verktøy brukes til å holde fast arbeidsstykket, som for eksempel tenger og skruestikker, eller til å bevege muttere og skruer, som skrunøkler og skrutrekkere.

Videre finnes verktøy som brukes til å forme arbeidsstykket ved slag, pressing, stansing eller trekking som hammer og saks.

Verktøy kan være beregnet på å bli ført for hånd eller brukt i en verktøymaskin. En slik maskin kan være manuell, mekanisk eller datastyrt; datastyrte maskiner kalles gjerne CNC-maskiner (Computer Numerical Control).

Måle- og merkeverktøy er en spesiell type verktøy. Til denne gruppen hører blant annet skyvelærer, mikrometre, forskjellige passere og strekmåt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg