Faktaboks

Tutankhamon
Tut-Ankh-Amon, Tutankhamun, Tutankhamen, Tutankamon
Død
1327 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig dødsår
Tutankhamons dødsmaske

Tutankhamons berømte dødsmaske i rent gull, innsatt med glass og edelstener. Det egyptiske museum i Kairo, 2002.

Av /foto: Roland Unger.
Lisens: CC BY SA 3.0

Tutankhamon var en farao i Det gamle Egypt som regjerte cirka 1336–1327 fvt. i det 18. dynasti. Selv om han regjerte en ganske kort periode, er han antagelig den best kjente faraoen fra Det gamle Egypt. Dette skyldes funnet av graven hans, som var rikt utstyrt. Spesielt kjent er dødsmasken i gull med innlagt glass og edelstener. Masken har blitt et ikon for egyptologien og for arkeologi generelt.

De fleste av gjenstandene fra graven er i dag utstilt i Det egyptiske museet i Kairo, mens selve mumien fortsatt befinner seg i graven i Kongenes dal.

Tutankhamon var sønn av farao Akhenaten og gift med sin halvsøster Ankhesenamon. Han ble konge etter Smenkhkare i en alder av ni år og døde bare ti år senere.

Liv

Tutankhamon
Denne framstillingen av Tutankhamon er et fragment av en større gruppe, trolig fra Amon-tempelet i Karnak. Fragmentet viser en hånd i kolossalformat på faraos bakhode. Hånden antas å være guden Amons hånd.
Av .
Lisens: CC PDM

Barnekongen Tutankhamon

Som barnekonge hadde Tutankhamon neppe noen særlig reell makt. Landets virkelige herskere var regenten Ay og generalen Horemheb. De etterfulgte Tutankhamon i tur og orden og regnes som de siste faraoene av det 18. dynasti.

Til tross for mange teorier om hvordan og hvorfor han døde så ung, har man enda ikke klart å slå fast dødsårsaken. Mange har spekulert i at Ay kan ha fått Tutankhamon myrdet da barnekongen ble gammel nok til å styre selv.

Revolusjon og motrevolusjon

Den største politiske oppgaven i denne perioden var «restaureringen» av landet etter Amarna-perioden og faren Akhenatens feilslåtte religiøse revolusjon. Dette kommer også til uttrykk i kongens navn. Hans fødenavn var «Tut-ankh-Aten» – Atens levende bilde – men da han ble konge, endret han navn til «Tut-ankh-Amon» – Amons levende bilde. Farens religiøse revolusjon var blitt innledet på liknende måte: han endret navn fra «Amon-hotep» (Amon er tilfreds) til «Akh-en-Aten» (Atens effektive manifestasjon).

I forbindelse med sin religiøse revolusjon stengte Akhenaten de mange Amon-templene og avsatte det mektige presteskapet knyttet til denne guden. I stedet innførte han sin egen gud: Aten, den ene guden som manifesterte seg i solskiven og skulle tilbes under åpen himmel.

En stor steinstøtte, som kalles restaureringsstelen og i dag befinner seg i Det egyptiske museum i Kairo, beskriver hvordan Amon-templene ble åpnet igjen under Tutankhamon. Amon-prestene hadde gjenvunnet sin tidligere makt, og den kaotiske Amarna-perioden var over.

Tutankhamons grav i Kongenes dal

Tutankhamon
Inne i Tutankhamons gravkammer.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Kongenes dal
Kongenes dal med gravene til Ramses 4. og Tutankhamon.
Av /NTB.

Tutankhamon er særlig kjent på grunn av den praktfulle graven (KV 62), som ble funnet i Kongenes dal i 1922 av den britiske arkeologen Howard Carter og hans sponsor Lord Carnarvon. Graven er den eneste av de kongelige gravene fra det nye riket (cirka 1550–1069 fvt.) som er funnet intakt. Den inneholdt en eventyrlig samling kister og sarkofager, statuer, møbler og andre gjenstander som den unge kongen skulle få med seg til dødsriket.

Tutankhamons grav består av korridorer og kamre hugget inn i fjellet i Kongenes dal, der også mange av hans forfedre og etterkommere ble lagt til hvile. Ser man nærmere på gravens form, ser man imidlertid raskt at den er annerledes og betydelig mindre enn de andre kongegravene. Den likner faktisk mer på gravene som ble skjenket kongens mest betrodde embetsmenn.

Resirkulert gravkunst

Veggmaleriene, som er utført i en særegen stil med tydelige innslag av Amarna-tidens kunstneriske konvensjoner, er imidlertid laget for Tutankhamon. Bildene viser scener fra gravritualet og begynnelsen på reisen man trodde den døde kongen skulle ta fatt på gjennom underverdenen. Fortsettelsen av denne reisen beskrives på fire sarkofager i gullforgylt tre som var stablet inni hverandre som enorme kinesiske esker. Innenfor disse igjen var en sarkofag av stein, deretter fulgte de tre mumieformede kistene, og til slutt mumien med den berømte gullmasken. Innenfor bandasjene ble det funnet 150 amuletter, smykker og andre kostelige gjenstander.

Tutankhamons gravutrustning kan ta pusten fra det moderne publikum, men går man den nærmere etter i sømmene, ser man at dette også var «hastverksløsninger». Flere av kistene og sarkofagene, kanskje alle, var opprinnelig laget for en annen konge. Dette gjelder også mange andre gjenstander fra graven. Sporene etter den tidligere eieren ble forsøkt fjernet, men noen steder kan man fortsatt lese navnet: Ankheperura Neferneferuaten. Dette var en hersker som styrte sammen med Akhenaten de siste par årene av hans regjeringstid, men som vi ellers vet svært lite om. Ankheperura Neferneferuaten kan være et annet navn på Akhenatens dronning, Nefertiti.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bettum, Anders (2005): «Tutankhamon bak masken». Levende historie, 3 (4), 16–23
  • Carter, Howard (1927): «The Tomb of Tut-ankh-Amen». Tre bind. London: Duckworth
  • Eaton-Krauss, Marianne (1998): «The sarcophagus of Tutankhamen: A clarification». Journal of Egyptian Archaeology, 84, 210–212
  • Piankoff, Alexandre, & Rambova, Natacha (1955): «The shrines of Tut-Ankh-Amon». New York: Pantheon Books
  • Reeves, Carl Nicholas (1990): «The complete Tutankhamun». London: Thames & Hudson

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg