Faktaboks

Christian Thomsen
Christian Jürgensen Thomsen
Født
29. desember 1788, København, Danmark
Død
21. mai 1865, København, Danmark
Christian Thomsen
Christian Thomsen
Av /Nationalmuseet, Danmark 𝒲.

Christian Thomsen var en dansk museumsmann og arkeolog.

Christian Jürgensen Thomsen var opprinnelig forretningsmann. Han ble imidlertid tidlig interessert i numismatikk og anskaffet seg etter hvert en stor privat myntsamling som han systematiserte og katalogiserte. I 1816 ble Thomsen engasjert av «Den Kongelige Commission til Oldsager Opbevaring» for å ordne og systematisere samlingen av arkeologiske gjenstander til Commisionen. Thomsen tok straks på seg arbeidet og ble etter hvert også bestyrer av Oldnordisk Museum i København. Gjennom sin ordning i 1830 av samlingene i steinalderen, bronsealderen og jernalderen, regnes han for grunnleggeren av det arkeologiske treperiodesystemet.

Thomsen publiserte ikke så mye i løpet av sin karriere, men de publikasjonene som kom var grundige og har hatt stor betydning for arkeologifaget. To av de mest sentrale publikasjonene hans er «Ledetraad til Nordisk Oldkyndighet» (1836) og «Om Guldbracteaterne og Bracteaternes tidligste Brug som Mynt» (1855).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg