Steinplaneter
De fire steinplanetene i solsystemet vist i riktig størrelsesforhold. Fra venstre: Merkur, Venus, Jorden og Mars.
Av /Oppdatert versjon av Maria Hammerstrøm.

En steinplanet er en planet som hovedsakelig består av stein og metall, og som har en fast overflate. Den er liten, lett og har tynn atmosfære sammenlignet med en gassplanet.

Faktaboks

Også kjent som

terrestrisk planet

I solsystemet er planetene Merkur, Venus, Jorden og Mars steinplaneter. De har varierende grad av magnetfelt og atmosfære. Steinplaneter har, i motsetning til gassplaneter, få måner: Merkur og Venus har ingen måner, Jorden har én og Mars har to.

Dannelse

Planeter blir dannet i den protoplanetariske skiven som omgir en ung stjerne. Skiven består til å begynne med av svært små partikler. Partiklene klumper seg sammen ved hjelp av gravitasjonskraften og kollisjoner med hverandre, og danner til slutt steinplaneter.

Oppbygning

Steinplaneter har en kjerne av metall og mantel av stein, og dette er omgitt av en fast skorpe.

Steinplaneter rundt andre stjerner

Det er også funnet steinplaneter rundt andre stjerner, men disse er vanskelig å oppdage sammenlignet med gassplaneter på grunn av den lave massen og lille størrelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg