Venus-passasje
Nærbilde av Venus som beveger seg foran solskiven under Venus-passasjen i 2012 tatt av romobservatoriet SDO.

Venus-passasje er hendelsen der planeten Venus passerer foran Solen sett fra Jorden. Planeten sees da som en svart flekk som passerer solskiven.

Hendelsen opptrer dersom Venus står mellom Jorden og Solen (nedre konjunksjon av Venus) samtidig som Venus er meget nær en av planetbanens knuter (skjæringspunktene mellom banen og ekliptikken).

Disse passasjene spilte tidligere en stor rolle for bestemmelsen av Jordens gjennomsnittlige avstand fra Solen. Det ble i 1761 og 1769 og i 1874 og 1882 sendt ut flere astronomiske ekspedisjoner for å studere fenomenet.

Forekomst

Venus-passasje kan bare finne sted to dager før eller etter 7. juni og 9. desember. To passasjer forekommer med åtte års mellomrom, og deretter er det en pause på 105,5 eller 121,5 år før de neste to passasjene inntreffer.

De siste to passasjene inntraff 8. juni 2004 og 6. juni 2012. De neste to passasjene vil inntreffe i 2117 og 2125.

En Venus-passasje kan observeres både med det blotte øye og med teleskoper dersom man bruker tilstrekkelig med solbeskyttelse for øynene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg