Quetzalcóatl

Quetzalcóatl. Aztekisk gudefigur. 1400- eller 1500-tallet. Museum für Völkerkunde, Berlin. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Quetzalcóatl er en skikkelse som opptrer i mesoamerikansk kulturkontekst og historie både som gud og menneske. Dette har sin bakgrunn i at gudens navn ble brukt som tittel av prester for kulten som var knyttet til denne guden og av diverse herskere. Blant disse er Topiltzin, den legendariske herskeren av Tula, toltekernes hovedstad, spesielt kjent. I noen legender synes han å smelte sammen med guden Quetzalcóatl, som hos aztekerne også var kjent som Ehecatl (vindguden).

Faktaboks

Uttale
ketsalkˈåatl

Ehecatl Quetzalcóatl

Ehecatl Quetzalcóatl, «den fjærkledte slange», ble foruten å være vindgud også assosiert med lærdom, sivilisasjon og kongemakt. Han ble dessuten assosiert med planeten Venus og med kalenderen. Forestillinger om en slik gud kan gå tilbake til olmec-folket, som regnes som bærerne av Mesoamerikas første sivilisasjon. Senere får han en fremtredende rolle i Teotihuacán, som var senteret for mesoamerikansk sivilisasjon i dens klassiske fase. I ruinene av denne byen kan man fortsatt beskue fremstillinger av Quetzalcóatl. På aztekernes tid fungerte Cholula som senter for kulten knyttet til denne guden, men det fantes også et Quetzalcóatl-tempel i Tenochtitlán (den nåværende Mexico by).

Topiltzin Quetzalcóatl

Topiltzin Quetzalcóatl (født 935 eller 947 evt.) var etter legendene en prestekonge i Tula, et stykke nord for Mexico by. Ifølge noen av legendene om hans styre var han imot krig og menneskeofringer. Av den grunn kom han i strid med presteskapet knyttet til krigsguden Tezcatlipoca og måtte flykte fra Tula. Rundt denne tiden foregikk det en spredning av en fornyet kult omkring guden Quetzalcóatl sørover i Mesoamerika. Noen har tolket dette slik at Topiltzin Quetzalcóatl sto i spissen for spredningen av en form for «verdensreligion», det vil si en religion som kunne vinne tilslutning på tvers av etniske og kulturelle grenser. På 900-tallet opptrådte det for eksempel på Yucatan en hersker som ble kalt Kukulcan (navnet betyr 'fjærslange'), som muligens kan settes i forbindelse med spredningen av en slik religion. Det er imidlertid lite trolig at mayaenes Kukulkan var den samme personen som Topiltzin Quetzalcóatl.

Ifølge noen beretninger dro Topiltzin Quetzalcóatl til slutt over havet mot øst, hvorfra hans tilhengere ventet at han en gang skulle komme tilbake. Av den grunn ser det ut til at noen meksikanske urfolk kom til å identifisere Hernán Cortés og de spanske erobrerne med Quetzalcóatl, noe spanierne dro kløktig nytte av i sitt felttog mot aztekerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg