Størrelsesklasse er en logaritmisk skala som angir stjerners lysstyrke. Astronomer skiller mellom den absolutte og den tilsynelatende størrelsesklassen til en stjerne. Forskjellen mellom disse er avstanden stjernen observeres fra. 

Absolutt størrelsesklasse (symbol M) er et mål på et himmellegemes virkelige lysstyrke, eller luminositet.

Den absolutte størrelsesklassen til et himmellegeme er den lysstyrken himmellegemet har når det tenkes observert i en avstand på 10 parsec. Ved å se for seg at man observerer stjerner i samme avstand, kan lysstyrkene til ulike stjerner sammenlignes direkte.

Tilsynelatende størrelsesklasse (symbol m) er et mål på lysstyrken til et himmellegeme observert fra Jorden.

Dette målet på lysstyrke skiller ikke mellom stjerner som ser lyssterke ut fordi de er nærme og stjerner som ser lyssterke ut fordi de er store. 

Størrelsesklassen til en stjerne beskrives ved et tall som kan være positivt eller negativt. Jo lavere verdi tallet har, desto mer lyssterkt er objektet. Bruken av denne skalaen har historiske grunner. 

Astronomen Hipparkhos inndelte stjernene i seks størrelsesklasser rundt 140 fvt., hvor de sterkeste stjernene ble satt til første størrelsesklasse og de svakeste, som så vidt kunne skimtes med det bare øyet, ble satt til 6. størrelsesklasse. Dette la grunnlaget for systemet som brukes i dag. 

Den tilsynelatende størrelsesklassen til himmelske objekter faller mellom størrelsesklasse –26, representert ved Sola som er det mest lyssterke objektet på himmelen, til de mest lyssvake objektene sett med teleskop som har tilsynelatende størrelsesklasse på rundt +30. 

Størrelsesklasser måles ved å observere stjerner gjennom filtre som kun slipper igjennom synlig lys (symbol V), typisk lys med bølgelengde rundt 550 nanometer. Det er også vanlig å måle størrelsesklasse ved å bruke et blått filter (symbol B), typisk rundt 440 nanometer. 

Den lyssterke stjernen Sirius har absolutt størrelsesklasse M= +1,42 og tilsynelatende størrelsesklasse m= –1,47, hvor den senkede bokstaven V indikerer at disse størrelsesklassene er målt i synlige bølgelengder. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.