Magellan (romsonde)

Romsonden Magellan fullførte sin radarkartlegging av Venus i 1993, og passerte deretter tette lag av atmosfæren før den brant opp i 1994.

Av /KF-arkiv ※.

Globalt radarbilde av Venus tatt av Magellan-sonden.

Av .

Artikkelstart

Magellan var en amerikansk romsonde som ble sendt til Venus for å kartlegge planeten.

Faktaboks

Uttale
magellˈan

Magellan ble skutt opp med romfergen Atlantis 4. oktober 1989. Den innledet dagen etter ferden mot Venus med eget rakett-trinn og gikk 10. august 1990 inn i bane rundt planeten. Derfra begynte den en systematisk kartlegging av Venus-overflaten med SAR (Synthetic Aperture Radar), en radarhøydemåler og et passivt radiometer for temperaturmålinger.

Den topografiske kartleggingen ble utført i tre 243-dagers perioder, og ved avslutningen av tredje periode 13. september 1992 var 98 % av planetoverflaten kartlagt. En fjerde periode la vekt på innsamling av gravitasjonsdata, og ble avsluttet 25. mai 1993.

Deretter ble laveste punkt i banen senket, slik at sonden passerte gradvis tettere lag av planetatmosfæren. Hensikten var å skaffe både vitenskapelige data og data for en atmosfærisk bremseteknikk kalt aerodynamisk bremsing. I en ren selvmordsmanøver brant Magellan til slutt opp i Venus-atmosfæren 13. oktober 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg