Magellan

Romsonden Magellan fullførte sin radarkartlegging av Venus i 1993, og passerte deretter tette lag av atmosfæren før den brant opp i 1994.

Av /KF-arkiv ※.
Venus

Globalt radarbilde av Venus tatt av Magellan-sonden.

Av .

Magellan var en amerikansk romsonde som ble sendt til Venus for å kartlegge planeten.

Faktaboks

Uttale
magellˈan

Magellan ble skutt opp med romfergen Atlantis 4. oktober 1989. Den innledet dagen etter ferden mot Venus med eget rakett-trinn og gikk 10. august 1990 inn i bane rundt planeten. Derfra begynte den en systematisk kartlegging av Venus-overflaten med SAR (Synthetic Aperture Radar), en radarhøydemåler og et passivt radiometer for temperaturmålinger.

Den topografiske kartleggingen ble utført i tre 243-dagers perioder, og ved avslutningen av tredje periode 13. september 1992 var 98 % av planetoverflaten kartlagt. En fjerde periode la vekt på innsamling av gravitasjonsdata, og ble avsluttet 25. mai 1993.

Deretter ble laveste punkt i banen senket, slik at sonden passerte gradvis tettere lag av planetatmosfæren. Hensikten var å skaffe både vitenskapelige data og data for en atmosfærisk bremseteknikk kalt aerodynamisk bremsing. I en ren selvmordsmanøver brant Magellan til slutt opp i Venus-atmosfæren 13. oktober 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg