Illustrasjon av Solar Dynamics Observatory i gang med å observere Solen. Ett av de tre instrumentene om bord omfatter fire teleskoper som kontinuerlig kan ta bilder av Solen i 10 bølgelengder hvert 10. sekund.

NASA/Goddard Space Flight Center Conceptual Image Laboratory. fri

SDO, amerikansk romobservatorium for studier av Solen. Skal bidra til økt innsikt i hvordan Solens magnetfelt oppstår og struktureres, dessuten hvordan den lagrede magnetiske energien omdannes og påvirker himmellegemets omgivelser gjennom solvinden, energirike partikler og utstrålingsvariasjoner. Utgjør en del av NASAs LWS (Living With a Star) program, som har til hensikt å skaffe mer informasjon om variasjonene i Solen og deres innflytelse på Jorden.

Ble etter oppskytning med en Atlas V bærerakett fra Cape Canaveral Air Force Station 11. februar 2010 plassert i en sirkelformet geosynkron bane med inklinasjon 28,5 grader over 201 grader vest.

Er utstyrt med tre instrumenter og har en imponerende kontinuerlig dataoverføringskapasitet - opptil 130 Mbps (megabits per sekund). Selve observatoriets høyde er 4,5 m, bredde og dybde 2,2 m. Oppskytningsvekten var 3100 kg, hvorav drivstoff utgjorde 1400 kg. Solcellepanelene med en samlet flate på 6,6 kvadratmeter gir en effekt på 1500 W.

Innledende observasjonsperiode er fem år.

NASAs nettsider om SDO

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.