Folketallet i Syria er beregnet til ca. 18 millioner (2014/15), men statistikk knyttet til landets befolkningssituasjon er usikker på grunn av borgerkrigen som har pågått siden 2011. Denne har ført til et betydelig antall drepte, og et stort antall mennesker er på flukt. Forverrede levekår fører også til at sentrale indikatorer som levealder endres.

Før krigen hadde Syria  en årlig befolkningsvekst på rundt 2,6 %; som følge av krigen var denne i 2014 beregnet til minus 9,7 %. Ca. 33 % av befolkningen er under 15 år, og 3,9 % er 65 år eller eldre. Mens forventet levealder var 74 år for kvinner og 70 år for menn i 2004, var de tilsvarende tall i 2014 økt til 76 år for kvinner, og redusert til 61 år for menn.

Borgkrigen førte til en omfattende flukt, ved årsskiftet 2014/15 var det anslått at ca. halvparten av alle syrere (over ni millioner) hadde flyktet fra sine hjem. De fleste var flyktninger i eget land (internt fordrevne). Over tre millioner hadde ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) søkt tilflukt i naboland, de fleste i Libanon, Jordan og Tyrkia. For 2014 er det anslått at ca 113 av 1000 syrere forlot landet.

Syrias befolkning er overveiende arabere (ca. 90 %), med flere minoriteter. Den største er den kurdiske befolkningen (ca. 6 %); mindre minoritetsgrupper inkluderer armenere, tsjerkessere, persere, turkmenere, o.a.

Kurderne holder hovedsakelig til i Hasakeh-provinsen i nordøst. Syria har har også en stor gruppe palestinske flyktninger; ca. en halv million.

Befolkningstettheten er 118 personer per km2, men er svært ujevnt fordelt. Befolkningsmønsteret før krigen var at de fruktbare områdene i vest, og langs elven Eufrat, var tettest befolket. Omtrent halvparten av befolkningen levde i byer, men flere større byer – framfor alt Aleppo og Homs – er blitt sterkt ødelagt av krigen, og en stor del av innbyggerne har forlatt dem. I de tørrere strøkene i øst og sørøst lever beduiner.

Landbefolkningen og særlig nomadene har gått tilbake som følge av tiltagende urbanisering: Før krigen (2011) bodde 56 % av befolkningen i byer. Syrias største byer er Aleppo, Damaskus og Homs. Damaskus er landets hovedstad, Aleppo er største by, og Stor-Aleppo hadde ca 3,2 millioner innbyggere (mot Damaskus 2,7 millioner; Homs 1,4). Fylket Aleppo hadde før krigen ca. 60 % av den samlede befolkning.

Flertallet av innbyggerne i Syria (ca. 87 %) er muslimer, og de fleste av disse er sunnier (74 %). Den nest største muslimske gruppen er alawittene, med tyngdepunkt vest i landet. President Bashar al-Assad og mye av makteliten i landet er alawitter. Det er også mindre grupper som tilhører sjia- og ismaili-retningene av islam; ca. 3 % er drusere.

Ca. 10 % av befolkningen er kristne; mange av disse har flyktet, blant annet av frykt for angrep fra jihadister, herunder fra Den islamske stat (IS). Det har også vært en liten jødisk minoritet i Aleppo og Damaskus; tidligere var det en betydelig jødisk befolkning i Syria. Kurderne er vesentlig sunnier.

Offisielt språk og talemål for ca. 90 % av befolkningen er arabisk. Språkminoriteter er særlig kurdiskspråklige (6 %) og armenskspråklige (3 %).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.