Syrias befolkning

Utsikt over Aleppo, landets største by, sett fra citadellet. Aleppo ble grunnlagt ca. 2000 år f.Kr., langs en viktig karavanevei. Den eldre bydelen med basarer, overbygde og kronglete handlegater er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kulturarv. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Særpreget byggeskikk med leirhytter, i en landsby nordvest i landet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Krigen i Syria fra 2012 har ført til at det ikke finnes oppdatert og pålitelig befolkningsstatistikk. Krigen har medført store tap av menneskeliv, og at et stort antall syrere har flyktet ut av landet. Hos enkelte folkegrupper har emigrasjonen vært særlig stor, noe som også har forrykket den sammensetningen mellom religiøse grupper. Forverrede levekår har medført at sentrale indikatorer som levealder endres.

Folketallet i Syria er i utgangspunktet beregnet til rundt 20–22 millioner (2018/2019), basert på folketallet før krigen. Det var da om lag to millioner utenlandske flyktninger i Syria; de fleste fra Irak og Palestina.

Flyktninger

Som følge av den syriske krigen, har over fem millioner syrere flyktet ut av landet (2019). I tillegg levde over seks millioner som flyktninger i eget land; såkalt internt fordrevne.

Medio 2019 var antall registrerte syriske flyktninger 5,6 millioner. Flest hadde søkt tilflukt i Tyrkia (3,7 millioner) og Libanon (nær én million). Etter hvert som det syriske Baath-regimet nedkjempet den militære motstanden, og krigen opphørte i store deler av landet, har en del flyktninger vendt tilbake. Det er usikkert om hvorvidt en stor andel av de som har flyktet fra krig og et undertrykkende regime vil vende tilbake til hjemsteder for en stor del er lagt i ruiner, og til et land med det samme politiske styret.

Befolkningsutvikling

Før krigen hadde Syria en årlig befolkningsvekst på rundt 2,6 prosent. Som følge av krigen har Syria en negativ folkevekst, både på grunn av dødsfall, og enda mer som følge av flukt. Circa 32 prosent av befolkningen er under 15 år, og 4,3 prosent er 65 år eller eldre. Mens gjennomsnittlig forventet levealder var 74 år før krigen, var den i 2017 beregnet til 71 år.

Befolkningssammensetning

Syrias befolkning er overveiende arabere (80–90 prosent), med flere minoriteter. Kurderne utgjør den største minoriteten. Dens andel av befolkning er uklar, men anslås å være på 7–15 prosent. De holder hovedsakelig til i Hasakeh-provinsen i nordøst. Mindre minoritetsgrupper inkluderer armenere, tsjerkessere, persere og turkmenere.

Befolkningsmønster

Befolkningen er svært ujevnt fordelt. Befolkningsmønsteret før krigen var at de fruktbare områdene i vest, og langs elven Eufrat, var tettest befolket. Omtrent halvparten av befolkningen levde i byer, men flere større byer – framfor alt Aleppo og Homs – er blitt sterkt ødelagt av krigen, og en stor del av innbyggerne har forlatt dem. I de tørrere strøkene i øst og sørøst lever beduiner.

Landbefolkningen og særlig nomadene har gått tilbake som følge av tiltagende urbanisering: Før krigen (2011) bodde 56 prosent av befolkningen i byer. Syrias største byer er Aleppo, Damaskus og Homs. Damaskus er landets hovedstad; Aleppo er største by, og Stor-Aleppo hadde rundt 3,2 millioner innbyggere (mot Damaskus 2,7 millioner; Homs 1,4 millioner). Fylket Aleppo hadde før krigen rundt 60 prosent av den samlede befolkning. På de okkuperte Golanhøydene er vel tjue tusen israelere bosatt.

Religion

Flertallet av innbyggerne i Syria (om lag 87 prosent) er muslimer, og de fleste av disse er sunnier (74 prosent). Den nest største muslimske gruppen er alawittene, med tyngdepunkt vest i landet. President Bashar al-Assad og mye av makteliten er alawitter. Det er også mindre grupper som tilhører sjia- og ismaili-retningene av islam; circa tre prosent er drusere.

Også den religiøse sammensetningen er endret som følge av krigen, og oppdatete tall finnes ikke. Størst endring har det trolig vært blant Syrias kristne. Før krigen var om lag ti prosent av befolkningen kristne, men mange har flyktet, blant annet av frykt for angrep fra jihadister, herunder fra Den islamske stat (IS). Tidligere var det en betydelig jødisk befolkning i Syria, men størstedelen har utvandret til Israel. Det har vært en liten jødisk minoritet i Aleppo og Damaskus. Kurderne er vesentlig sunnier.

Språk

Offisielt språk er arabisk. Dette er også talemålet for om lag 90 prosent av befolkningen. Språkminoriteter er særlig kurdiskspråklige og armenskspråklige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg