Melkitter er gresk-katolske kristne, medlemmer av Den melkittisk gresk-katolske kirke. De er i kommunion (nattverdsfellesskap) med den globale katolske kirke med hovedsete i Roma.

Faktaboks

Uttale
melkˈitter
Også kjent som

engelsk melkites, melchites

Betegnelsen melkitt ble opprinnelig anvendt som et negativt uttrykk om kristne som anerkjente kirkemøtet i Khalkedon (451) og dermed den øst-romerske keisers religion (av syriansk malka, 'konge', arabisk malaki 'kongelig'). Det var hovedsakelig motstanderne, det vil si kristne tilhørende ikke-khalkedonske kirker i Midtøsten, som anvendte denne betegnelsen.

På 1700-tallet oppstod et skisma i det østlig-ortodokse patriarkatet i Antiokia, og det ble utgangspunktet for et gresk-katolsk patriarkat som anerkjente pavens overopphøyhet. Betegnelsen melkitter ble etter dette anvendt kun som en betegnelse på disse kristne.

I 1724 anerkjente paven i Roma den katolske patriarken av Antiokia, og hans troende ble gitt full kommunion (nattverdsfellesskap). Kirkens leder anerkjennes som gresk-katolsk patriark av Antiokia og territoriet øst for Alexandria og Jerusalem. Han har hovedsete i Damaskus, Syria. Den melkittiske kirken har et visst selvstyre, men den anerkjenner pavens overhøyhet.

Den melkittiske kirke anvender bysantinsk, østlig-ortodoks ritus.

Prester kan gifte seg før ordinasjon, men ikke etterpå.

Liturgisk språk i Midtøsten er hovedsakelig arabisk. I diaspora anvendes ofte lokale språk.

De melkittiske troende var tradisjonelt konsentrert i Midtøsten (i Syria, Libanon, Jordan, Israel/Palestina og Egypt), men etter utvandring finnes det nå også mange medlemmer, særlig i Brasil og Argentina, men også i Vest-Europa, USA og Canada.

De anslåes å være til sammen cirka 1.6 millioner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg