Mufti, islamsk jurist som har de nødvendige kvalifikasjoner for å vurdere et religiøst-rettslig spørsmål og avgjøre hva som i en gitt sak er i overensstemmelse med islamsk lov. Muftien kan avgi en fatwa, en juridisk, ikke-bindende erklæring om hvordan loven skal tolkes, og muftien har en rådgivende, ikke en dømmende funksjon.

Faktaboks

Uttale
mˈufti

Privatpersoner kan rådføre seg med en mufti for å få belyst spørsmål som angår tro og praksis, og fra 800-tallet frem til i dag har muftier spilt en viktig rolle i utviklingen av islamsk etikk, religiøs praksis og rettsforståelse.

Muftien representerer vanligvis en av de islamske lovskolene og arbeider etter retningslinjer som denne lovskolen har utarbeidet. Han er som regel knyttet til en religiøs institusjon eller universitet, men det finnes også private muftier uten institusjonstilknytning og uten den omfattende skoleringen som de klassiske lovskolene krever. Kvinner tillates i dag å studere islamsk lov, og kan gi råd til andre kvinner i spørsmål som angår familiesaker. Mer offisielle mufti-funksjoner er imidlertid forbeholdt menn, på samme måte som det islamske dommer-embetet, qadi.

Etter avviklingen av kolonistyret i det 20. århundre, har de nye nasjonalstatene med få unntak valgt å opprette et statlig, nasjonalt stormufti-embete. Stormuftien fungerer da som øverste leder for landets religiøse lærde (ulama) og gir fatwaer som svar på politiske, etiske og sosiale spørsmål som reises av staten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg