Den gresk-ortodokse kirke, samlebetegnelse for de ortodokse kirker som bruker gresk som liturgisk språk, i hovedsak de autokefale, det vil si selvstendige ortodokse kirkene i Hellas og på Kypros, samt patriarkatet i Konstantinopel, med sete i Istanbul, som styrer kirkene på de greske øyene medregnet Kreta.

Å bruke betegnelsen gresk-ortodoks om de ortodokse kirker i Russland, Bulgaria og andre øst-europeiske land er ikke korrekt.

I diaspora, det vil si utenfor tradisjonelt ortodokst territorium, er det også en rekke menigheter, med gresk som liturgisk språk, som tilhører patriarkatet i Konstantinopels jurisdiksjon.

Det gresk-ortodokse kirkesamfunnet Evangelismos Tis Theotokou ble etablert i Oslo i 1965. Grekere i Bergen har etablert Hellige martyr Chrysostomos, Metropolitt av Smyrna, menighet. I Trondheim ble Hellige Gerasimos menighet etablert i 2018.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. januar 2017 skrev Erik O. Paulsen

Dette tema bør gjennomgås på nytt. F.eks. påstanden om at man ikke kan kalle de østeuropeiske ortodokse kirker "gresk-ortodokse" er både riktig og feil på samme tid fordi tilsynelatende tar man her feil utgangspunkt. Man bør rydde opp i disse begrepene av sakkyndige. Mitt søk på "den russisk-ortodokse kirke"(den største) ga ingen treff f.eks. og så videre.

2. januar 2017 svarte Mari Paus

Hei og takk for kommentaren! Vi er klar over dette problemet og jobber med saken. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.