En gresk-ortodoks kirke på Kreta.

Den gresk-ortodokse kirke er en samlebetegnelse for de ortodokse kirker som enten anvender gresk som liturgisk språk eller tidligere gjorde det. Dette er i hovedsak de autokefale, det vil si selvstendige ortodokse kirkene i Hellas og på Kypros samt patriarkatet i Konstantinopel, med sete i Istanbul, som styrer kirkene på de greske øyene medregnet Kreta. Patriarkatet i Jerusalem har også gresk som sitt offisielle liturgiske språk, men arabisk anvendes i stor grad i arabisktalende menigheter. Patriarkatet i Alexandria har tradisjonelt hatt gresk som liturgisk språk, men i Egypt anvendes i dag også arabisk, og i kirker i andre afrikanske land anvendes i stor grad lokale språk.

Å bruke betegnelsen gresk-ortodoks om de ortodokse kirker i Russland, Bulgaria og andre øst-europeiske land er ikke korrekt.

I diaspora, det vil si utenfor tradisjonelt ortodokst territorium, er det også en rekke menigheter med gresk som liturgisk språk, som tilhører patriarkatet i Konstantinopels jurisdiksjon.

I Norge

Det gresk-ortodokse kirkesamfunnet Evangelismos Tis Theotokou ble etablert i Oslo i 1965. Grekere i Bergen har etablert Hellige martyr Chrysostomos, Metropolitt av Smyrna, menighet. I Trondheim ble Hellige Gerasimos menighet etablert i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Erik O. Paulsen

Dette tema bør gjennomgås på nytt. F.eks. påstanden om at man ikke kan kalle de østeuropeiske ortodokse kirker "gresk-ortodokse" er både riktig og feil på samme tid fordi tilsynelatende tar man her feil utgangspunkt. Man bør rydde opp i disse begrepene av sakkyndige. Mitt søk på "den russisk-ortodokse kirke"(den største) ga ingen treff f.eks. og så videre.

svarte Mari Paus

Hei og takk for kommentaren! Vi er klar over dette problemet og jobber med saken. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg