Omfattende reformer i hele utdanningssystemet i Russland ble foretatt i 1990-årene. Politisk pregede fag ble fjernet, sovjetisk og russisk historie fikk en ny tilnærmingsmåte, og tidligere forbudt litteratur er trukket inn i undervisningen. Etter å ha hatt et ekstremt sentralisert utdanningssystem, begynte en desentraliseringsprosess i midten av 1980-årene. Etter skoleordningen som ble vedtatt i 1992 er republikkene praktisk talt selvstyrte med hensyn til mål og innhold i skolens undervisning. Nå utvikles for en stor del læreplanene lokalt basert på nasjonale standarder. Valgfag er innført, mens all undervisning tidligere var lik for alle. I Sovjetunionen var alle utdanningsinstitusjoner statlige, men siden tidlig i 1990-årene er et bredt spekter av private skoler blitt opprettet i Russland.

Det er 9-årig obligatorisk skolegang, som må tas i alderen 6/7-15 år. Barneskolen er vanligvis 3-årig og begynner når barna er 7 år. Noen begynner når de er 6 år og har 4-årig barneskole. Ungdomstrinnet er 7-årig, delt i to (5 + 2 år). I 2001 begynte ca. 92 % av barna i ungdomsskolen. Barne- og ungdomstrinnet gjennomføres vanligvis i udelte skoler. Fra 15 til 18 år kan elevene enten ta kurs som forbereder for høyere utdanning, eller yrkesutdanning. I tillegg til avgangseksamen må elevene gjennomføre opptaksprøver for å komme inn på høyere utdanning.

Høyere utdanning omfatter universiteter, polytekniske institutter og faginstitutter. I 2000 var det 562 statlige og 667 private høyere utdanningsinstitusjoner, blant dem 277 statlige universiteter. De fleste universitetene ligger i Moskva- og St. Petersburg-området. Mikhail Lomonosov-universitetet i Moskva ble opprettet 1755, statsuniversitetet i St. Petersburg i 1819.

Aleksander 1 bygde ut skolevesenet med nye universiteter, gymnas og grunnskoler i begynnelsen av 1800-tallet. Men allerede under Nikolai 1 ble de lavere stenders muligheter til undervisning innskrenket. I 1864 kom en forordning om grunnskoleundervisning, men først like før den første verdenskrig tok en raskere utbygging av undervisningsvesenet til. Grunnskoleundervisningen for barn i alderen 8-11 år ble gjort obligatorisk gjennom lov i 1908. Allmenn skoleplikt var forutsatt innført omkring 1925. I mellomtiden kom revolusjonen i 1917.

Det nye regimet så analfabetismen som en av de største utfordringene i oppbyggingen av den sosialistiske staten. Ikke noe område gav den sovjetiske regjeringen høyere prioritet enn nettopp skoleverket. Mens 3/4 av befolkningen var analfabeter ved slutten av 1800-tallet, utgjorde de bare 20 % i 1940. Analfabetismen regnes å være så godt som utryddet fra omkring 1960.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.