konservatorium

Et konservatorium er en offentlig eller privat høyere skole til utdannelse av musikere og sangere, også kalt musikkonservatorium. I mange land, blant annet i Norge, er betegnelsen konservatorium erstattet av andre betegnelser, som høyskole.

Faktaboks

uttale:
konservatˈorium
etymologi:
av italiensk conservare, bevare, ta vare på

Ordet er opprinnelig det italienske conservatorio, som er utledet av verbet conservare, «bevare», «ta vare på». Det ble først brukt i Italia på 1500-tallet om oppdragelsesanstalter, pleiehjem eller vaisenhus for musikalsk begavede barn. I opplysningstiden og senere spredte betegnelsen seg til andre språkområder, og ble til blant annet det franske og engelske conservatoire og det tyske konservatorium.

Blant utdanningsinstitusjoner som i dag bruker betegnelsen kan nevnes Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris (stiftet 1784; tidligere kjent som Conservatoire de Paris), Conservatoire royal de Bruxelles i Brussel (1832), The Royal Conservatoire of Scotland i Glasgow (1847) og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København (1867).

Mange konservatorier har blitt omorganisert og gått over til å bruke andre navn. Som eksempler kan nevnes Das Conservatorium der Gesellschaft für Musikfreunde i Wien, grunnlagt av Antonio Salieri i 1817, som er gått over i Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Conservatorium der Musik i Leipzig, etablert av Felix Mendelssohn-Bartholdy og skole for blant annet Edvard Grieg og Johan Svendsen, er i dag Hochschule für Musik und Theater «Felix Mendelssohn-Bartholdy» Leipzig (HMT Leipzig).

I Norge har betegnelsen vært brukt av Musikkonservatoriet i Oslo, Bergen Musikkonservatorium, Nordnorsk Musikkonservatorium, Rogaland Musikkonservatorium, Trøndelag Musikkonservatorium og Østlandets Musikkonservatorium, som alle er blitt innlemmet i andre utdanningsinstitusjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg