Et konservatorium er en offentlig eller privat høyere skole til utdannelse av musikere og sangere, også kalt musikkonservatorium. I mange land, blant annet i Norge, er betegnelsen konservatorium erstattet av andre betegnelser, som høyskole.

Faktaboks

Uttale
konservatˈorium
Etymologi
av italiensk conservare, bevare, ta vare på

Ordet er opprinnelig det italienske conservatorio, som er utledet av verbet conservare, «bevare», «ta vare på». Det ble først brukt i Italia på 1500-tallet om oppdragelsesanstalter, pleiehjem eller vaisenhus for musikalsk begavede barn. I opplysningstiden og senere spredte betegnelsen seg til andre språkområder, og ble til blant annet det franske og engelske conservatoire og det tyske konservatorium.

Blant utdanningsinstitusjoner som i dag bruker betegnelsen kan nevnes Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris (stiftet 1784; tidligere kjent som Conservatoire de Paris), Conservatoire royal de Bruxelles i Brussel (1832), The Royal Conservatoire of Scotland i Glasgow (1847) og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København (1867).

Mange konservatorier har blitt omorganisert og gått over til å bruke andre navn. Som eksempler kan nevnes Das Conservatorium der Gesellschaft für Musikfreunde i Wien, grunnlagt av Antonio Salieri i 1817, som er gått over i Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Conservatorium der Musik i Leipzig, etablert av Felix Mendelssohn-Bartholdy og skole for blant annet Edvard Grieg og Johan Svendsen, er i dag Hochschule für Musik und Theater «Felix Mendelssohn-Bartholdy» Leipzig (HMT Leipzig).

I Norge har betegnelsen vært brukt av Musikkonservatoriet i Oslo, Bergen Musikkonservatorium, Nordnorsk Musikkonservatorium, Rogaland Musikkonservatorium, Trøndelag Musikkonservatorium og Østlandets Musikkonservatorium, som alle er blitt innlemmet i andre utdanningsinstitusjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg