Mikhail Lomonosov

Faktaboks

Mikhail Lomonosov

Mikhail Vasiljevitsj Lomonosov, Михаил Васильевич Ломоносов

Uttale
lomonˈosov
Født
811.1711, Lomonosovo, Arkhangelsk
Død
4. april 1765, St. Petersburg
Av /Det russiske vitenskapsakademiet, St. Petersburg.

Mikhail Lomonosov var en russisk polyhistor vitenskapsmann og forfatter. Hans mange avhandlinger fra nær sagt alle naturvitenskapelige felter rommer teorier og ideer som var langt forut for sin tid, og han bidro også sterkt til utviklingen av litteratur og pedagogikk. Lomonosov regnes for å ha lagt grunnlaget for det moderne russiske litterære språket, og er også kjent for blant annet å ha oppdaget Venus’ atmosfære.

Lomonosov ble utdannet i Moskva og Tyskland, og var fra 1745 professor i kjemi i St. Petersburg. I 1755 ble universitetet i Moskva grunnlagt etter hans initiativ.

Innenfor russisk litteraturhistorie er han særlig kjent for sin stilistiske normering av forholdet mellom kirkeslavisk og russisk talespråk, som han regulerte etter forbilde av antikkens lære om de tre stilarter (Forord om nytten av kirkelige bøker, 1757), for sin reform av russisk versifikasjon, og for sine egne dikt. Det syllabotoniske versifikasjonssystem slik Lomonosov definerte det, gjelder fremdeles for russisk versdiktning. Som dikter huskes han særlig for sine oder skrevet til de russiske herskernes ære og forherligelse. I sin odediktning overførte han barokkens herskerkult og glorifikasjonsretorikk til russisk. På denne måten la han grunnlaget for en litterær russisk statsstil som har sin parallell i Rastrellis russiske barokkarkitektur.

Som naturvitenskapsmann var Lomonosov fylt av religiøs beundring for Guds skaperverk, en følelse han blant annet har gitt uttrykk for i sin Aftenmeditasjon over Guds storhet og i den tilsvarende Morgenmeditasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg