Stillits
Stillits
Lisens: CC BY SA 3.0
Stillits fra Rogaland
Stillits fra Rogaland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stillits

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stillits er en fugleart i finkefamilien. Det er en fargerik fugl som tidligere var uvanlig i Norge, men som nå er relativt vanlig i lavlandet rundt Oslofjorden, på Sørlandet og i Rogaland.

Faktaboks

Uttale

st'illits

Etymologi

opprinnelig et lydord fra slavisk etter fuglens lokketone

Også kjent som
engelsk: european goldfinch
Vitenskapelig navn
Carduelis carduelis
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Stillitsen er 14 centimeter, litt mindre enn gråspurv. Hannen og hunnen er like. Den er lett gjenkjennelig på det trestripede hodet med rødt gjennom panne, øyne og strupe, bredt hvitt felt bak øyet og svart nakke med tynn avgrensing. Ryggen er gulgrønn, og den har et markert gult vingebånd. Buken er hvit.

Lokkelyden er en trestavet, munter «tikkelitt» som har gitt opphav til navnet. Sangen er lavmælt og består av raske triller, mjauende toner og kvitrende serier, men har alltid innvevd lokkelyden i sangen.

Næring

Ungene mates noe med insekter den første tiden, men de store ungene og de voksne lever i stor grad av frø. Den er særlig glad i frø fra kurvplanter som tistler og løvetann.

Formering

Reiret plasseres godt skjult i en kløft langt ute på en grein. De fire til seks blåhvite eggene med rødbrune flekker ruges av hunnen i 12 til 13 dager. Ungene blir flygedyktige etter 13 til 18 dager. Den kan ha flere kull på en sesong.

Utbredelse og bestand

Stillitsen hekker over det meste av Europa. I sør hekker arten i Nord-Afrika og Midtøsten, og den forekommer også videre østover gjennom den sentrale delen av Asia til Altaj og de vestlige delene av Himalaya.

Inntil 1949 var den bare påvist hekkende med sikkerhet én gang i Norge, ved Oslo i 1911. Fra cirka 1950 har den tiltatt i antall, og den hekker nå årvisst rundt Oslofjorden, på Sørlandet og i Rogaland. Lenger nord på Vestlandet og i Trøndelag er forekomsten mer spredt.

Stillitsen er knyttet til åpen skog og kulturlandskap, hager og parker. Norsk Ornitologisk Forening har vurdert den norske bestanden til å telle mellom 5000 og 9000 par.

Trekk

Stillitsen er delvis trekkfugl som overvintrer i Vest-Europa, men mange overvintrer langs kysten og streifer rundt i mindre flokker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

stillits
Carduelis carduelis
Tidligere vitenskapelig navn
Carduelis carduelis carduelis
Artsdatabanken-ID
4227
GBIF-ID
2494686

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg