San Marino er en parlamentarisk-demokratisk og enhetsstatlig republikk. Formelt er den uavhengig, men i praksis nokså integrert i det italienske politiske system. Landet er verdens eldste republikk (fra 301) og preget av sine latinske røtter. Grunnloven er fra 1599. Da de italienske småstatene gikk sammen i 1861, valgte San Marino, som den eneste, å forbli uavhengig. Statsoverhoder og regjeringsledere er to kapteinsregenter (Capitani Reggenti). De velges av den lovgivende forsamling, det store og allmenne råd, og sitter i et halvt år; de kan først gjenvelges etter tre år. Rådet velges i allmenne valg for fem år og har 60 medlemmer. Det velger blant dets medlemmer en regjering, en statskongress, på 10 medlemmer.

Administrativt er landet delt inn i ni «kasteller», tilsvarende republikkens opprinnelige sogn. Hvert kastell ledes av en kastellkaptein, som sitter i to år, og et råd, som fungerer i fem år.

Rettsvesenet er i praksis del av det italienske rettssystemet. Det omfatter en lovkommisjonær, som dømmer i mindre sivile og strafferettslige saker, en strafferettsdommer i den primære klagedomstol, som dømmer i mer alvorlige straffesaker, en appellrett med to dommere og et konsilium på tolv som er øverste appellinstans i sivile saker. Det er også en fredsdommer som dømmer i mindre sivile saker. Bare denne dommeren er fra San Marino.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.