Kjernebiter med mørkt sommernebb. Av . CC BY NC SA 3.0

kjernebiter

Kjernebiter er vanlig å se hele året i Osloområdet. Den liker særlig å spise de harde kjernene i barlindbær.
Kjernebiter
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Kjernebiter
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kjernebiter er en fugleart i finkefamilien. Den er en kraftig bygd fink, som har størrelse omtrent mellom dompap og stær. Dette er finken som har kraftigst nebb.

Faktaboks

Også kjent som
Kirsebærfugl, steinknekker. Engelsk: Hawfinch.
Vitenskapelig navn
Coccothraustes coccothraustes
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Beskrivelse

Kjernebiteren måler 16,5–18 cm, og er kraftig bygd. Nebbet er cirka 15 millimeter tykt, kort og kraftig. Selv om fuglen veier bare 50 gram, har den et nebbtrykk på 50 kilogram. Dette er nok til å knekke harde kirsebærsteiner.

Hele fuglen er gjennomgående ensfarget rødbrun, noe mørkere på ryggen, med en lys halsring. Ellers har den svart maske gjennom øynene og svart smekke. Hunnen er litt mindre markert i tegningene.

Fuglen har et svært hardt og skarpt kneppende «zikk». Sangen er en diskret, oppstykket serie av «zih» og «zrri»

Kjernebiteren er sky og holder seg som regel høyt oppe i trærne. Flukten foregår i lange buer.

Næring

De voksne lever i stor grad av frø. Den knekker kirsebærsteiner lett med det kraftige nebbet og spiser kjerneinnholdet. Frukten spiser den ikke. Om våren spiser den også en del knopper og insekter. Ungene fores med insekter, gjerne sommerfugllarver. Vinterstid oppsøker den ofte fôringsplasser hvor den forsyner seg av solsikkefrø.

Formering

Kjernebiteren bygger skålformede reir i greinkløfter i løvtrær. De tre til seks eggene ruges i 12–13 dager, og ungene flyr etter 14 dager.

Utbredelse og forekomst

Kjernebiteren er utbredt i det meste av Europa, nordvestlige Afrika og store deler av Asia til Japan. Det er en løvskogsfugl som finnes i varmekjær skog.

Kjernebiteren er en relativt ny art i Norge, og fram til 1959 var den kun påvist hekkende to ganger i landet. Den har økt betydelig i antall fra 1970-årene, og hekker nå fåtallig fra Oslofjord-området til Agder. Den er også påvist hekkende i Innlandet, Trøndelag og Nordland. Videre er den observert nord til Troms og Finnmark. BirdLife Norge har anslått bestanden til 2500–10 000 par.

Trekk

Mange kjernebitere er standfugler som tilbringer hele året i Norge, mens andre er trekkfugler. Det er blant annet gjort gjenfunn av ringmerkede kjernebitere i Frankrike og Spania.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

kjernebiter
Coccothraustes coccothraustes
Tidligere vitenskaplig navn

Coccothraustes coccothraustes coccothraustes

Artsdatabanken-ID
4245
GBIF-ID
2494329

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg