BASF

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

BASF AG er et tysk kjemisk industrikonsern. BASF ble grunnlagt i 1865 som Badische Anilin- & Soda-Fabrik, og er blant de verdensledende selskapene med produksjon av kjemikalier, plastråstoffer, syntetiske fibrer, fargestoffer, gjødsel og plantevernmidler i ca. 40 land. Konsernet utvinner og selger olje og gass gjennom datterselskapet Wintershall. BASF hadde i 2017 en omsetning på ca. 77 milliarder amerikanske dollar og rundt 115 000 ansatte, fordelt på over 170 land, også i Norge. Hovedkontoret ligger i Ludwigshafen i Tyskland.

Faktaboks

Etymologi

Forkortelse for 'Badische Anilin- & Soda-Fabrik'

BASF produserte opprinnelig fargestoffer. Rundt første verdenskrig begynte man syntetisk produksjon av nitrogenholdig gjødsel, og nobelprisvinnerne Fritz Haber og Carl Bosch, som arbeidet med ammoniakksyntesen (Haber-Bosch-metoden), var begge tilknyttet selskapet. Selskapet stod bak oppfinnelsen av magnetofonen (lydbånd) i 1930-årene, etter at det i 1925 ble sammensluttet med Farbwerke Hoechst, Friedrich Bayer & Co. og andre til I. G. Farbenindustrie AG med Carl Bosch som direktør, et konsern som ble oppløst av de allierte i 1945. Badische Anilin- & Soda-Fabrik ble reorganisert i 1952 og tok i 1973 i bruk forkortelsen BASF som firmanavn.

I september 2018 avtalte BASF og LetterOne å slå sammen sine oljevirksomheter til det nye selskapet Wintershall DEA. Norske Maria Moræus Hanssen ble utnevnt til nestsjef i det nye selskapet, mens Wintershall-sjef Mario Mehren ble konsernsjef. Maria Moræus Hanssen har sagt opp sin stilling med virkning fra 31. desember 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg