BASF

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

BASF AG er et tysk kjemisk industrikonsern som er en av verdens ledende produsenter av kjemikalier, plastråstoffer, syntetiske fibrer, fargestoffer, gjødsel og plantevernmidler.

Faktaboks

Etymologi
Forkortelse for ‘Badische Anilin- & Soda-Fabrik’

BASF ble grunnlagt i 1865 som Badische Anilin- & Soda-Fabrik. Konsernet utvinner og selger olje og gass gjennom datterselskapet Wintershall. BASF hadde i 2019 en omsetning på cirka 59 milliarder amerikanske euro og rundt 117 000 ansatte, fordelt på over 170 land, også i Norge. Hovedkontoret ligger i Ludwigshafen i Tyskland.

Historikk

BASF produserte opprinnelig fargestoffer. Rundt første verdenskrig begynte de syntetisk produksjon av nitrogenholdig gjødsel, og nobelprisvinnerne Fritz Haber og Carl Bosch, som arbeidet med ammoniakksyntesen (Haber-Bosch-metoden), var begge tilknyttet selskapet. Selskapet stod bak oppfinnelsen av magnetofonen (lydbånd) i 1930-årene, etter at det i 1925 ble sammensluttet med Farbwerke Hoechst, Friedrich Bayer & Co. og andre til I. G. Farbenindustrie AG med Carl Bosch som direktør, et konsern som ble oppløst av de allierte i 1945. Badische Anilin- & Soda-Fabrik ble reorganisert i 1952 og tok i 1973 i bruk forkortelsen BASF som firmanavn.

I september 2018 avtalte BASF og LetterOne å slå sammen sine oljevirksomheter til det nye selskapet Wintershall DEA. Norske Maria Moræus Hanssen ble utnevnt til nestsjef i det nye selskapet, mens Wintershall-sjef Mario Mehren ble konsernsjef. Maria Moræus Hanssen har sagt opp sin stilling med virkning fra 31. desember 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg