Faktaboks

BASF
Etymologi
Forkortelse for ‘Badische Anilin- & Soda-Fabrik’
Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

BASF AG er et tysk industrikonsern etablert i 1865 som Badische Anilin- & Soda-Fabrik. Selskapet er en av verdens ledende produsenter av kjemikalier, plastråstoffer, syntetiske fibrer, fargestoffer, gjødsel og plantevernmidler. Konsernet har i nyere tid også virksomhet innen utvinning og salg av olje og gass gjennom datterselskapet Wintershall.

Selskapet hadde i 2020 en omsetning på cirka 59 milliarder euro, og over 100 000 ansatte fordelt på over 170 land. Moderselskapets hovedkontor ligger i Ludwigshafen i Tyskland. BASF AS, som er ansvarlig for selskapets norske virksomhet, hadde i 2020 en omsetning på over 1,4 milliarder kroner og over 180 ansatte.

Historikk

BASF AG ble etablert, som en fargestoffprodusent, i 1865 som Badische Anilin- & Soda-Fabrik i Mannheim i Tyskland. Selskapet startet i 1913 med syntetisk produksjon av nitrogenholdig gjødsel ved sitt nye anlegg ved Oppau. Nobelprisvinnerne Fritz Haber og Carl Bosch, som arbeidet med ammoniakksyntesen, også kjent som Haber-Bosch-metoden, var begge tilknyttet selskapet.

I 1925 ble selskapet sammensluttet med Farbwerke Hoechst, Friedrich Bayer & Co. med flere til I. G. Farbenindustrie AG med Carl Bosch som direktør. I 1930-årene oppfant selskapet det magnetiske lydbåndet, før de i 1934 produserte sitt første større parti, som det samme året ble sendt til AEG, en tidligere tysk elektronikkprodusent, som fra 2006 har vært et av Electrolux sine viktigste varemerker. AEG introduserte året etter Magnetofonen, den første industrielle fremstilte båndopptakeren. I. G. Farbenindustrie AG ble i 1945 oppløst av de allierte, før Badische Anilin- & Soda-Fabrik ble reorganisert i 1952. Selskapet tok fra 1973 i bruk forkortelsen BASF som sitt firmanavn.

I 2006 kjøpte BASF opp Degussa AG, et tysk selskap med større virksomhet innen byggekjemikalier, herunder også Degussa sin norske virksomhet. BASF og LetterOne inngikk i september 2018 en avtale om å slå sammen sine oljevirksomheter til det nye selskapet Wintershall DEA. Norske Maria Moræus Hanssen ble utnevnt til nestsjef i det nye selskapet, og hadde denne stillingen frem til 31. desember 2019.

BASF sin virksomhet i Norge

BASF har fra sin oppstart hatt virksomhet i Skandinavia, da gjennom ulike distributører og agenter. I 1956 kjøpte BASF AG opp aksjer i Petter Endresen Eftf. AS, et selskap som tidligere hadde vært distributør for selskapet, før det i 1970 endret navnet til BASF Norge AS. Datterselskapet hadde hovedkontor i Oslo, og fusjonerte i 1974 med enda en tidligere distributør med navn B. Bakke AS.

I 1986 etableres Glasurit Norge, et selskap med distribusjon av maling til reparasjon av biler, før BASF Norge AS endret navn til BASF AS i 1998. Syv år senere etablerte Wintershall AG, et datterselskap av BASF AG, et norsk datterselskap med navn Wintershall Norge AS. I nyere tid har BASF AS kjøpt opp og fusjonert med flere selskaper. Blant annet Napro Pharma AS, Degussa Construction Chemicals Norway AS og Pronova BioPharma Norge AS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg