Kalsiumammoniumnitrat
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Mineralgjødsel er industrielt framstilt gjødsel vesentlig sammensatt av mer eller mindre vannløselige uorganiske salter. I hovedsak vil mineralgjødsel ha en høy konsentrasjon av næringsstoff(er) samt at innholdet av karbon (C) er lavt. Urea i fast form – som inneholder karbon, og som er et organisk molekyl – blir likevel regnet som mineralgjødsel.

Faktaboks

Også kjent som
kunstgjødsel, handelsgjødsel

Mineralgjødslenes høye innhold av plantenæring gjør dem kostnadseffektive i transport og distribusjon sammenlignet med organiske gjødselslag. Det høye næringsinnhold medfører også at korn av mineralgjødsel ikke bør komme i direkte kontakt med planterøtter eller frø, da det kan oppstå sviskader på grunn av lokalt høy saltkonsentrasjon.

De viktigste mineralgjødslene i global sammenheng er urea, ammoniumsulfat, ammoniumnitrat, kalsiumammoniumnitrat, monoammoniumfosfat, diammoniumfosfat, trippelsuperfosfat, kaliumklorid, kaliumsulfat. I Norge vil mineralgjødsel stort sett bety sammensatte NPK gjødsler (Fullgjødsel).

Råvarer til produksjon av mineralgjødsel

Mesteparten av nitrogenet i mineralgjødsel blir produsert ved at luft og naturgass reagerer ved høy temperatur og trykk og danner ammoniakk, NH3 (ved hjelp av Haaber-Bosch prosessen). Med ammoniakk som råvare produseres urea og ammoniumnitrat, samt andre nitrogenholdige gjødselslag.

Fosfor i mineralgjødsel stammer i hovedsak fra apatitt og bergarten fosforitt. Da råfosfatene fra bergartene er tungt oppløselig og lite plantetilgjengelig blir de oppløst i syrer. Dette gjør fosfatsaltene mer oppløselige.

Kalium i mineralgjødsel kommer fra saltleier (KCl) og fra mineralavsetninger (K2SO4). Da disse saltleiene og avsetningene ofte inneholder forurensinger må de behandles og raffineres.

Historikk

Gjødsling med kunstgjødsel

Etterfylling av mineralgjødsel (kunstgjødsel) på en gjødselspreder. På sekkene ses varemerket til Yara, en av verdens største produsenter av kunstgjødsel. Firmaet springer ut av Norsk Hydros gjødseldivisjon, som sporer sin historie tilbake til 1905.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bruken av mineralgjødsel begynte rundt 1840 med import av guano fra Peru til Europa. Den første superfosfatfabrikk ble startet i Storbritannia i 1842. Import av chilesalpeter ble av betydning fra cirka 1850. Kaliumgjødsel, utvunnet av avfallshaugene ved steinsaltutvinningen i Stassfurt, Tyskland, ble tatt i bruk i 1861.

I Norge ble den første superfosfatfabrikk startet i 1859 (nedlagt 1971). Den første produksjonen av nitrogengjødsel, Norgessalpeter, skjedde på et testanlegg på Notodden i 1905, basert på Kristian Birkeland og Sam Eydes metode for å utvinne nitrogen fra luft. Norsk Hydro ble grunnlagt i 1905 for industriell produksjon av mineralgjødsel på grunnlag av Birkeland og Eydes metode.

Lovgivning

I Norge reguleres omsetningen av mineralgjødsel av to forskrifter: Forskrift om handel med gjødsel og kalkingsmidler og Forskrift om EF-gjødsel.

Disse forskriftene gir detaljerte regler for hvem som kan registrere og rapportere et gjødselprodukt, krav til gjødselens kvalitet, og krav til merking og markedsføring av gjødselen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg