Vamma kraftverk

Vamma kraftverk i Glomma i Askim kommune, Østfold
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Bildet viser et av de eldste aggregatene i Vamma kraftverk. Bildet, som er fra 2019, viser turbinen til venstre og generator med magnetiseringsmaskin i midten og til høyre.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Vamma kraftverk er et elvekraftverk i Askim i Indre Østfold kommune, Viken fylke. Kraftverket ligger i Glommavassdraget og har status som kulturminnene i norsk kraftproduksjon.

Faktaboks

Etymologi

Navnet hører til norrønt vǫmb, 'vom', som ofte er brukt i navn på fosser.

Åtte mindre fosser i Glomma, nedenfor Kykkelsrud kraftverk, ble i 1915 oppdemt til en samlet fallhøyde på 28,5 meter. Dette gav grunnlaget for å bygge en kraftstasjon med en ytelse på cirka 100 MW, noe som den gang ble et av Europas største lavtrykksanlegg. Stasjonen har senere stadig blitt oppgradert og utbygd og har i dag ti horisontale francisturbiner med doble løpehjul, og én stk. vertikal kaplanturbin med en ytelse på 110 MW. De 11 aggregatene har til sammen en installert effekt på 215 MW og en midlere årsproduksjon på 1350 GWh. Samlet slukeevne gjennom turbinene er 950 m³/s.

Kraftverket ble satt i drift i 1915 med to aggregat. En videre utbygging i Vamma ble satt i gang i 2015, se Vamma 12 og Vammafossen. Eier er E-CO Energi.

Kulturminne

Vamma kraftverk er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon.

Det er flere forhold som ble lagt til grunn for denne avgjørelsen:

  • Den opprinnelige kraftstasjonsbygningen er et imponerende byggverk både i størrelse og stil. Bygningen er i nybarokk stil, og er tegnet av arkitekt Thorvald Astrup.
  • Det ble brukt norskutviklede francisturbiner for lavt trykk, og disse turbinene er fortsatt i drift.
  • Den gamle delen av kraftstasjonen, sammen med den nyere delen med kaplanturbin, viser tekniske løsninger fra to vidt forskjellige tidsepoker.
  • Maskinhallen er typisk for store kraftstasjonene fra den tiden, med mange aggregater og en trapp opp til «brettet».

Hele kraftanlegget var en anleggs- og bygningsteknisk utfordring i sin tid, og betegnes som ingeniørkunst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg