Faktaboks

Darmstadt
Uttale
dˈarmstadt

Darmstadt er en by i Tyskland. Den ligger i delstaten Hessen, ved nordranden av Odenwald, 30 kilometer sør for Frankfurt am Main. Byen har omtrent 159 000 innbyggere (2019).

Det lokale næringslivet består av allsidig industriproduksjon, blant annet av maskiner, fjernsynsapparater, dataprogram og kjemiske produkter. Byen er også sete for europeisk romforskning, og hjem til et velkjent teknisk universitet, grunnlagt i 1836. Her kan man også finne flere akademier og museer, og setet for PEN-klubben. Det tyske akademi for språk og diktning deler hvert år ut Georg Büchner-Preis.

Darmstadt fikk byrettigheter i 1330, og var fyrstelig residensby fra 1567 og hovedstad i Hessen i perioden 1919–1945. Rundt århundreskiftet ble byen sentrum for jugendstilen på grunn av kunstnerkolonien på Mathildenhöhe. Den indre bydel i Darmstadt er gjenreist etter krigsødeleggelser i 1944. Mange historiske bygninger kom uskadd gjennom krigen, blant annet residensslottet (1568–1595) og den russiske kirke (1898–1899).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg