salpeter

Artikkelstart

Salpeter er en eldre betegnelse for krystaller av kaliumnitrat som man kunne finne i India og Egypt helt fra oldtiden.

Faktaboks

Uttale
salpˈeter
Etymologi
av latin sal petrae, ‘steinsalt’

Navnet salpeter inngår fortsatt i mange trivialnavn for teknisk viktige uorganiske nitrater. Noen eksempler er ammonsalpeter for ammoniumnitrat, chilesalpeter eller natronsalpeter for natriumnitrat, kalisalpeter for kaliumnitrat og kalksalpeter for kalsiumnitrat.

Salpeter er en viktig bestanddel i svartkrutt, som er en mekanisk blanding av finfordelt salpeter, karbon og svovel. Kruttet har vært kjent i Europa helt fra 1200-tallet og var et viktig sprengstoff frem til slutten av 1800-tallet.

Kalisalpeter kan fremstilles fra organisk avfall som inneholder ammoniakk, da bakterier i jorden oksiderer ammoniakk til nitrat. I tørre perioder, der salpeter forekommer naturlig, gror krystaller av salpeter på steingrunn. Det er derfor det har navnet salpeter, som kommer fra det latinske ordet for steinsalt.

En senere fremgangsmåte for fremstilling av salpeter er å tilsette pottaske (kaliumkarbonat) løst i vann til jord der ammoniakk fra organisk avfall er omdannet til nitrat. Ved inndamping krystalliserer kalisalpeter ut. Denne metoden har blitt brukt til fremstilling av salpeter til krutt, blant annet i krisetider i Norge helt fra 1700-tallet. De andre komponentene i krutt, karbon og svovel, er enklere å få tak i – karbon kommer fra trekull og svovel kan fremstilles fra sulfid eller importeres fra steder hvor elementært svovel forekommer naturlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg