Salpeter er en eldre betegnelse for krystaller av kaliumnitrat som man kunne finne i India og Egypt helt fra oldtiden.

Navnet salpeter inngår i mange trivialnavn for teknisk viktige uorganiske nitrater som ammonsalpeter for ammoniumnitrat, chilesalpeter eller natronsalpeter for natriumnitrat, kalisalpeter for kaliumnitrat og kalksalpeter for kalsiumnitrat.

Salpeter er en viktig bestanddel i svartkrutt (en mekanisk blanding av finfordelt salpeter, karbon og svovel). Krutt var kjent i Europa helt fra 1200-tallet. Det var et viktig sprengstoff helt frem til slutten av 1800-tallet.

Kalisalpeter kan fremstilles fra organisk avfall som inneholder ammoniakk, da bakterier i jorden oksiderer ammoniakk til nitrat. I tørre perioder, der salpeter forekommer naturlig, grodde krystaller av salpeter på steingrunn. Derav navnet salpeter - steinsalt.

En senere fremgangsmåte var å tilsette pottaske (kaliumkarbonat) løst i vann til jord der ammoniakk fra organisk avfall var omdannet til nitrat. Ved inndamping krystalliserer kalisalpeter ut. Den metoden til fremstilling av en av komponentene i krutt ble brukt i Norge i krisetider helt fra 1700-tallet. (De andre komponentene i krutt, karbon og svovel, var enklere å få tak i. Karbon kom fra trekull og svovel kunne fremstilles fra sulfid eller importeres fra steder hvor elementært svovel forekommer naturlig.)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.