Salpeter er en eldre betegnelse for krystaller av kaliumnitrat som man kunne finne i India og Egypt helt fra oldtiden.

Navnet salpeter inngår i mange trivialnavn for teknisk viktige uorganiske nitrater som ammonsalpeter for ammoniumnitrat, chilesalpeter eller natronsalpeter for natriumnitrat, kalisalpeter for kaliumnitrat og kalksalpeter for kalsiumnitrat.

Salpeter er en viktig bestanddel i svartkrutt (en mekanisk blanding av finfordelt salpeter, karbon og svovel). Krutt var kjent i Europa helt fra 1200-tallet. Det var et viktig sprengstoff helt frem til slutten av 1800-tallet.

Kalisalpeter kan fremstilles fra organisk avfall som inneholder ammoniakk, da bakterier i jorden oksiderer ammoniakk til nitrat. I tørre perioder, der salpeter forekommer naturlig, grodde krystaller av salpeter på steingrunn. Derav navnet salpeter - steinsalt.

En senere fremgangsmåte var å tilsette pottaske (kaliumkarbonat) løst i vann til jord der ammoniakk fra organisk avfall var omdannet til nitrat. Ved inndamping krystalliserer kalisalpeter ut. Den metoden til fremstilling av en av komponentene i krutt ble brukt i Norge i krisetider helt fra 1700-tallet. (De andre komponentene i krutt, karbon og svovel, var enklere å få tak i. Karbon kom fra trekull og svovel kunne fremstilles fra sulfid eller importeres fra steder hvor elementært svovel forekommer naturlig.)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.