Birkeland-Eydes metode er en metode for fremstilling av nitrogenoksid, NO. Nitrogenoksid fremstilles av luft i en ovn hvor en elektrisk lysbue mellom to elektroder ble trukket ut i en flammeskive (plasmabue) av et magnetfelt. I flammeskiven oppvarmes luften raskt til flere tusen grader celsius og nitrogenmolekyler og oksygenmolekyler  i luften spaltes.  Noen nitrogenatomer og oksygenatomer reagerer og gir NO-molekyler. Luften strømmer raskt gjennom ovnen slik at luften med NO-molekyler raskt avkjøles. Etter at luften er kommet ut av ovnen blir NO-molekylene oksidert videre til NO2-molekyler i en reaksjon med oksygenmolekyler i luften.

I den industrielle prosessen frem til kalsiumnitrat ble luften deretter ledet inn i flere høye tårn hvor nitrogenoksidene ble løst i vann og videre oksidert til salpetersyre. Det siste tårnet var pakket med kalksteinsbiter. Kalksteinen (kalsiumkarbonat, CaCO3) reagerte med salpetersyren som etter tørking ga kalsiumnitrat som i de første årene etter 1906 ble solgt av Norsk Hydro som mineralgjødsel under navnet Norgesalpeter.

De første ovnene ble konstruert av Kristian Birkeland i 1903. I et samarbeid med Sam Eyde og hans ingeniører (som Eivind Bødtker-Næss, Emil Collett, Birger Fjeld Halvorsen og Sigurd Kloumann), ble prosessen for fremstilling av Norgesalpeter utviklet videre, og den første fabrikken for fremstilling av Norgesalpeter ble bygget på Notodden hvor det også ble bygget en kraftstasjon (Svelgfoss).

I de første årene var det lite konkurranse om fossekraften så prisen var lav slik at fremstilling av Norgesalpeter var lønnsom. I 1927 ble Axel Aubert generaldirektør i Norsk Hydro. Han var dattersønn av den første kjemiprofessor i Norge: Julius Thaulow og hadde en doktorgrad i kjemi fra Tyskland. Han forhandlet med I.G. Farbenindustrie om å innføre Haber-Bosch-metoden i Norge. En ammoniakksynteseanlegg ble først bygget på Notodden. Det medførte at også et elektrolyseanlegg for fremstilling av hydrogen ble bygget der, men lysbueovnene ble fortsatt brukt helt til 1939 på Rjukan. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.