Svelgfos I
Svelgfos I, fotografert i 1948. Den gamle kraftstasjonen fra 1907 ble revet i forbindelse med anlegget av nytt kraftverk i 1958.
Av /Norsk Industriarbeidermuseum.
Lisens: CC BY NC 4.0

Svelgfoss kraftverk er et vannkraftverk i Tinnelva, Notodden kommune, Vestfold og Telemark fylke. Tinnelva tilhører Skiensvassdraget.

Svelgfos I ble utbygd allerede i 1906–1907 og var Europas største vannkraftverk da det stod ferdig. Det var bygd for å skaffe kraft til Norsk Hydros første salpeterfabrikk på Notodden. I 1909–1911 ble Lienfos kraftstasjon bygget, og i 1913–1915 Svælgfos II.

I 1958 ble de tre kraftverkene erstattet av nåværende Svelgfoss kraftverk. Fra inntaket i Kloumannsjøen utnyttes en brutto fallhøyde på 70 meter. To like francis-aggregater gir en samlet installert effekt på 96 megawatt (MW) og en midlere årsproduksjon på 542 gigawatt timer (GWh). Eier er Skagerak Energi.

Navnet kommer av svelgr; «den svelgende», som ofte forekommer i fossenavn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg