Norsk Kjemisk Selskap

Axel Krefting var initiativtageren til stiftelsen av Norsk kjemisk selskap.
Axel Krefting
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY-SA 4.0

Artikkelstart

Norsk Kjemisk Selskap er en interesseorganisasjon for kjemikere stiftet 2. mai 1893 som en faggruppe i Den Polytekniske Forening (PF). De fire som tok initiativ til opprettelsen av faggruppen var Axel Krefting, Einar Simonsen, Ludvig Schmelck og Sophus Torup. Professor Peter Waage ble valgt som første formann.

Faktaboks

Også kjent som
NKS

I 1911 ble faggruppen norsk representant i et internasjonalt organ for kjemiske selskaper som senere ble IUPAC. I 1915 skiftet faggruppen navn til Norsk Kjemisk Selskap (NKS), men var fortsatt en faggruppe i Polyteknisk forening. Bindingen til Polyteknisk forening ble først opphevet i 1975.

Frem til 1925 fungerte NKS som en lokal forening i Kristiania, men da ble selskapet organisert som en landsforening med avdelinger i Oslo, Bergen, Trondheim og Østfold. I dag har NKS også avdelinger i Grenland, Nord-Norge og Rogaland.

Selskapet opprettet allerede før 1940 et nomenklaturutvalg og 1960-årene et utvalg for bedring av kjemiundervisningen i skolen. I dag har selskapet ti faggrupper i forskjellige kjemiske disipliner: analytisk kjemi, matkjemi, kjemiens historie, katalyse, kjemometri, kvantekjemi, makromolekylkjemi, organisk kjemi, kjemiundervisning og uorganisk kjemi.

Selskapet ledes av en valgt president, et hovedstyre, et råd og en fast generalsekretær. Selskapet har som formål «å virke for kjemiens fremme i vitenskap, teknikk og undervisning samt å representere norske kjemikere i internasjonale fora».

Virksomheter

Guldberg og Waage-medaljen
Guldberg og Waage-medaljen

NKS arrangerer landsmøter i kjemi. Det første ble avholdt i 1935.

Hvert år arrangerer NKS i mai en «Hassel-Lecture» til minne om vår eneste vinner av Nobelprisen i kjemi: Odd Hassel. En annen årlig begivenhet er «Industry Lecture». Til disse inviteres internasjonalt ledende forelesere i henholdsvis grunnleggende kjemi og anvendt kjemi. Ved 100-årsjubileet for Guldberg og Waages lov opprettet selskapet en Guldberg-Waage-medalje som tildeles norske kjemikere som anerkjennelse for vitenskapelig og/eller teknisk-kjemisk arbeid utført i Norge.

NKS er tilsluttet International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), European Federation of Chemical Engineering (EFCE) og European Association for Chemical and Molecular Sciences (EuCheMS). Selskapet er medeier i tidsskriftene Kjemi og PCCP (Physical Chemistry and Chemical Physics) og tidligere i Acta Chemica Scandinavica.

I de senere årene har NKS hatt omkring 2000 medlemmer. Alle med interesse for kjemi kan bli medlem.

Litteratur

  • Terjesen, Sven G.: Norsk kjemisk selskap, 1893-1993, 1993, isbn 82-91294-00-3, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg