Basel – by

Basel

Taxiarchos228. Free Art Lisence

Basel er en by i Sveits, kanton Basel, hovedstad i halvkantonen Basel-Stadt. Byen ligger på begge sider av Rhinen, ved Rhinkneet der Frankrike, Sveits og Tyskland møtes, 265 meter over havet, og har 193 070 innbyggere (2017).

Basel danner en internasjonal byregion (agglomerasjonen Basel) som strekker seg inn i Frankrike (Saint-Louis) og Tyskland (Lörrach, Weil med flere), og som i alt har 545 300 innbyggere (2017). Byen er med det Sveits' tredje største by, etter Zürich og Genève.

Basel er et av Europas viktigste vei- og jernbaneknutepunkter. Den er endepunkt for skipstrafikken på Rhinen og eneste havn i Sveits. Den internasjonale lufthavnen ligger i Saint-Louis, på fransk side av grensen, 13 kilometer nordvest for sentrum.

Basel er en betydelig finans- og industriby, men er kanskje mest kjent som det fremste senteret for produksjon av kjemikalier og legemidler i Sveits (blant annet Novartis, Hoffmann–La Roche og Sandoz). Byen har også andre viktige industribransjer som produksjon av elektrisk utstyr, maskiner og tekstiler (silke).

Basel har universitet fra 1460, det eldste i Sveits, dessuten botanisk og zoologisk hage.

Rhinen deler Basel i to: Grossbasel («Store-Basel») sør for elven, og det sentrale forretningsstrøket; Kleinbasel («Lille-Basel») nord for elven, med havnen og industri- og messeområdet.

Bykjernen domineres av den fem-skipede domkirken (1010–1019). Andre interessante bygninger er rådhuset (1508–1527), med rikt dekorert fasade, og Spalentor (1370), en av landets vakreste byporter. «Basler Fasnacht» er navnet på den kjente karnevalsfeiringen som finner sted hvert år seks uker før påske.

Eldste spor etter bymessig bebyggelse i Basel er keltisk og fra rundt år 100 fvt. Fra 44 fvt. er det funnet spor av en romersk koloni, som omkring 24 fvt. ble etablert som militærforlegning. Fra 374 evt. er kolonien nevnt som Basilia (kongelig residens).

Basel ble bispesete på 600-tallet, og i 917 ødelagt av madjarene. Byen kom senere på 900-tallet under Burgund, i 1033 under det tyske rike. Baselkonsilet (1431–1449) ble holdt i domkirken. Byen ble tidlig på 1500-tallet et senter for reformasjonen i Sveits. I 1795 ble freden mellom Frankrike og Preussen, den såkalte Basel-freden, sluttet her.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.