Rhindalen er en dal på grensen mellom Tyskland og Frankrike som drenerer elva Rhinen.

Rhindalen er en graben, et innsynkningsområde langs rift-forkastninger. Senkningen fant sted i tertiær, samtidig som hevning av de hercynske blokker eller horster. Grabenen ligger mellom Basel og de Rhinske skiferfjell. Den tilhører det europeiske riftsystem og kan følges fra nordsiden av Jurafjellene til et trippelpunkt i Nordsjøen.

Rhinske skiferfjell deles i to av den trange Rhindalen fra Bingen til Bonn. I vest finner vi Hunsrück (Erbeskopf, 818 meter over havet) og Eifel (Hohe Acht, 747 meter over havet) med den dype og buktede Moseldalen som skille. Eifel er en fortsettelse av Ardennene i Belgia og Luxembourg. Her finnes en rund sjøtype, maar, som er dannet av vulkanske eksplosjonshull i tertiær-kvartær. På østsiden av Rhinen ligger Taunus (Grosser Feldberg, 879 meter over havet) lengst i sør og Westerwald (Fuchskauten, 656 meter over havet) nord for elva Lahn. Lenger nord følger Rothaargebirge (Langenberg, 843 meter over havet) og Sauerland (Ebbe, 663 meter over havet), som strekker seg inn i Ruhrområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg