Alsace. Gamle bindingsverkshus i Strasbourg.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Alsace, tidligere region i Frankrike, fra 1. januar 2016 en del av regionen Grand Est. Arealet er 8280 km2, med 1 815 600 innbyggere i 2006. Hovedstad var Strasbourg

Senkningen mellom Les Vosges og Jura, 'Den burgundiske port', danner fra de eldste tider en viktig forbindelsesvei med Bourgogne (Burgund). Den østlige del av Alsace, langs Rhinen og omkring Ill, er flat og meget fruktbar, men har også store myrstrekninger (Ried). I vest oppfylles landet av Les Vosges, som i sør i Grand Ballon når opp i 1426 moh. Det er for øvrig Ill, ikke Rhinen, som er Alsaces hovedpulsåre. Klimaet er mildt og meget gunstig for vin-, humle- og korndyrking.

Alsace har et høytstående jordbruk med dyrking av korn, sukkerbeter, fôrplanter, tobakk, frukt og vin. Eksport av hvitvin (Riesling og Gewürztraminer). Tungindustrien er konsentrert til Haute-Rhin og byen Mulhouse, som blant annet har store bilfabrikker. Videre finnes bomulls- og verkstedindustri, kjemiske og elektrotekniske fabrikker. Alsacekanalen er en sidekanal til Rhinen. Andre kanaler knytter Rhinen sammen med Mosel–Marne og Doubs–Rhône.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.