Faktaboks

Alsace
tysk Elsass
Uttale
alzˈas

Alsace. Gamle bindingsverkshus i Strasbourg.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Kaiserberg
Gamle bindingsverkshus i Kaiserberg, Alsace. Legg også merke til mengden blomsterdekorasjoner som er typisk for mange av byene i området.
Kaiserberg
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Alsace er en historisk provins og en tidligere administrativ region i Frankrike som 1. januar 2016 ble en del av den nyopprettede regionen Grand Est. Alsace hadde et areal på 8280 km² og 1 861 020 innbyggere i 2013. Hovedstad var Strasbourg.

Natur

Senkningen mellom Les Vosges og Jura, 'Den burgundiske port', danner fra de eldste tider en viktig forbindelsesvei med Bourgogne (Burgund). Den østlige del av Alsace, langs Rhinen og omkring Ill, er flat og meget fruktbar, men har også store myrstrekninger (Ried). I vest oppfylles landet av Les Vosges, som i sør i Grand Ballon når opp i 1426 moh. Det er for øvrig Ill, ikke Rhinen, som er Alsaces hovedpulsåre. Klimaet er mildt og meget gunstig for vin-, humle- og korndyrking.

Næringsliv

Alsace har et høytstående jordbruk med dyrking av korn, sukkerbeter, fôrplanter, tobakk, frukt og vin. Eksport av hvitvin (Riesling og Gewürztraminer). Tungindustrien er konsentrert til Haute-Rhin og byen Mulhouse, som blant annet har store bilfabrikker. Videre finnes bomulls- og verkstedindustri, kjemiske og elektrotekniske fabrikker. Alsacekanalen er en sidekanal til Rhinen. Andre kanaler knytter Rhinen sammen med Mosel–Marne og Doubs–Rhône.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg