Stør, benfiskart i familien stører. Den har 5 rekker av benplater langs ryggen, sidene og buken. Munnen er liten og fremskytbar. Snuten har to lange føletråder. Den blir opptil 5 meter lang og kan veie 400 kilo. Maksimal alder er rundt 100 år.

Støren gyter i elver og etter 3 år vandrer ungstørene ut i havet, hvor de lever på grunt vann i 7–15 år før de vandrer opp i elvene for å leke for første gang.

Føden er muslinger, ormer og krepsdyr.

Støren er utbredt i Svartehavet og Middelhavet, og dessuten Atlanterhavet til Finnmark, hvor den nå er svært sjelden. Støren er meget sjelden i Norge, særlig etter 1940, og gyter ikke her. Den vesteuropeiske bestanden tilhørende atlanterhavsbassenget er sterkt redusert pga. elveforurensning. Gytebestander finnes nå bare i Ladoga (Russland), Gironde (Frankrike) og Guadalquivir (Spania).

Rogn fra stør og flere andre størarter er grunnlag for kaviarproduksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.