stør

https://www.flickr.com/photos/biodivlibrary/ av /Biodiversity heritage library. CC BY 2.0

Stør, benfiskart i familien stører. Den har 5 rekker av benplater langs ryggen, sidene og buken. Munnen er liten og fremskytbar. Snuten har to lange føletråder. Den blir opptil 5 meter lang og kan veie 400 kilo. Maksimal alder er rundt 100 år.

Faktaboks

Også kjent som
Acipenser sturio

Levevis

Støren gyter i elver og etter 3 år vandrer ungstørene ut i havet, hvor de lever på grunt vann i 7–15 år før de vandrer opp i elvene for å leke for første gang.

Næring

Føden er muslinger, ormer og krepsdyr.

Utbredelse

Støren er utbredt i Svartehavet og Middelhavet, og dessuten Atlanterhavet til Finnmark, hvor den nå er svært sjelden. Støren er meget sjelden i Norge, særlig etter 1940, og gyter ikke her. Den vesteuropeiske bestanden tilhørende atlanterhavsbassenget er sterkt redusert pga. elveforurensning. Gytebestander finnes nå bare i Ladoga (Russland), Gironde (Frankrike) og Guadalquivir (Spania).

Kaviar

Rogn fra stør og flere andre størarter er grunnlag for kaviarproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg