Sandoz-ulykken var en miljøulykke som fant sted i 1986 ved den kjemiske fabrikken i Sandoz, Basel i Sveits. Det brøt ut brann i et lager, og om lag 30 tonn kjemisk materiale (blant annet pesticider, kvikksølvbasert soppdreper og flere typer insektmidler) ble frigjort og vasket ut i Rhinen. I løpet av timer mottok Rhinen større forurensningsbelastninger enn elven vanligvis gjør i løpet av et år, og alt liv i elven ble drept over en strekning på mellom 100 og 200 kilometer.

Under opprenskningsarbeidet ble det funnet kjemikalier som beviselig ikke stammet fra Sandoz. I kjølvannet av katastrofen kom det dermed fram at en rekke andre bedrifter i Sveits, Tyskland og Frankrike hadde drevet ulovlige utslipp i Rhinen. Ulykken fikk mindre konsekvenser enn fryktet, blant annet fordi flere drikkevannsinntak ble stengt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg