Bonn

Bonn. Palais Schaumburg, forbundskanslerens residens. I bakgrunnen skimtes Rhinen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Bonn er en by i delstaten Nordrhein-Westfalen vest i Tyskland, 24 kilometer sør for Köln. Byen har 327 258 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale

bånn

Bonn er et viktig senter for forvaltning og kulturliv. Byen var Vest-Tysklands midlertidige hovedstad fra 1949 til 1973, deretter offisiell hovedstad frem til 1990, da Berlin ved samlingen ble Tysklands hovedstad.

Næringsliv og økonomi

Tjenesteytende næringer er bærende for Bonns økonomi. Selv om de fleste hovedstadsfunksjonene ble flyttet til Berlin på 1990-tallet, har flere deler av sentraladministrasjonen fortsatt sete i Bonn. En rekke FN-kontorer holder til i en egen FN-campus som ble innviet i 2006 og ferdigstilt i 2013.

De store konsernene Deutsche Post, Deutsche Telekom og Postbank har hovedsete i Bonn. Det samme har den tradisjonsrike godteriprodusenten Haribo. Industrien for øvrig er relativt beskjeden, med blant annet kjemisk-farmasøytisk industri og fremstilling av lettmetaller.

Kultur og utdanning

Universitet, offisielt kalt Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, nyter høy anseelse, særlig innen fagfeltene matematikk og økonomi. Det ble grunnlagt i 1786, og har cirka 35 000 studenter (2019). Byen har også Max-Planck-institutter for radioastronomi, matematikk og kollektive goder.

Etter flyttingen av hovedstaden er Bonns betydning som kultursentrum i Tyskland økt, blant annet på grunn av kunstmuseet Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik og det historiske museet Haus der Geschichte der BRD. De årlige festspillene til bysbarnet Ludwig van Beethovens ære spiller en stor rolle. Både konserthuset og symfoniorkesteret bærer Beethovens navn. Byen har også opera og flere teatre.

Samferdsel

Den internasjonale lufthavnen Köln-Bonn ligger cirka 20 kilometer nord for byen. Köln-Bonn har om lag 13 millioner reisende per år (2018) i tillegg til å være en av landets viktigste lufthavner for varetransport.

Undergrunnen i Bonn er knyttet sammen med T-banenettet i Köln.

Bybeskrivelse

Mesteparten av byen ligger på vestbredden av elven Rhinen, mens cirka en fjerdedel befinner seg på østbredden. Tre broer over Rhinen binder bydelene sammen.

Gamlebyen er vakker og velholdt. Her ligger blant annet Beethovens barndomshjem, som nå er museum. Ved Marktplatz ligger rådhuset fra 1700-tallet og den senromanske domkirken, som ble påbegynt på 1000–tallet. Kurfyrstens slott huser i dag universitetet, og ligger ved den kjente parken Hofgarten.

Historie

I nærheten av dagens Bonn reiste romerne borgen Castra Bonnensia, trolig omkring 40 evt. Fra slutten av 1200-tallet var byen residens for erkebiskopen av Köln, som var en av sju kurfyrster i det tysk-romerske riket. Bonn ble erobret av franske tropper i 1794, og tilhørte Preussen fra 1815. Etter første verdenskrig ble byen okkupert av kanadiske, britiske og franske styrker. Franskmennene trakk seg tilbake i 1926.

Bysentrumet ble påført store ødeleggelser under bombeangrep mot slutten av andre verdenskrig. Gjenoppbyggingen og moderniseringen av byen ble begunstiget av den nyvunne statusen som landets hovedstad. I 1969 ble nabobyene Bad Godesberg og Beuel innlemmet i Bonn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg