Bonn

Bonn. Palais Schaumburg, forbundskanslerens residens. I bakgrunnen skimtes Rhinen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Bonn av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Bonn, by i vestlige Tyskland, Nordrhein-Westfalen, 24 km sør for Köln; 327 913 innbyggere (2011). Den viktigste del av byen ligger på vestbredden av Rhinen og ca. 1/4 ligger på østbredden. Tre broer over Rhinen binder bydelene sammen.

Bonn er et viktig senter for forvaltning, handel og kulturliv. Byen var Vest-Tysklands (BRD) midlertidige hovedstad fra 1949 til 1973, deretter offisiell hovedstad frem til 1990, da Berlin ved samlingen ble Tysklands hovedstad. De fleste hovedstadsfunksjonene ble flyttet til Berlin i løpet av 1999, men flere deler av sentraladministrasjonen vil fortsatt ha sitt sete i Bonn. Byen mistet over 20 000 arbeidsplasser da regjeringen, forbundsdagen, ambassadene med flere flyttet til Berlin, men senere har det kommet til nesten like mange, blant annet har ca. 150 forskjellige organisasjoner, inkludert flere FN-kontorer, etablert seg i byen.

Industrien er relativt beskjeden. Universitet i byen ble grunnlagt i 1786. Bonn har også Max-Planck-institutter for radioastronomi og matematikk, i tillegg til flere teatre, museer med mer. Det er en internasjonal lufthavn, Köln–Bonn, 20 km nord for byen.

Gamlebyen er vakker. Her ligger Beethovens barndomshjem, som i dag er et museum. Hvert tredje år er det festspill i det store kongress- og konserthuset Beethovenhalle. Ved Marktplatz ligger rådhuset (1700-tallet) og den senromanske domkirken fra 1000–1200 tallet. Kurfyrstens slott huser i dag universitetet. Etter flyttingen av hovedstaden er Bonns betydning som kultursentrum i Tyskland økt, blant annet med den store Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik og med Haus der Geschichte der BRD.

I nærheten av nåværende Bonn hadde romerne borgen Castra Bonnensia (ca. 40 e.Kr.). Fra slutten av 1200-tallet var Bonn residens for erkebiskopen av Köln, som var en av de sju kurfyrster i det tysk-romerske rike. Bonn var Prøyssisk fra 1815. Byen ble etter den første verdenskrig okkupert av franske og britiske styrker (mellom 1918–26). Bonn fikk store ødeleggelser i sentrum etter bombeangrep 1944–45. I 1969 ble Bonn slått sammen med nabobyene Bad Godesberg og Beuel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg