laksetrapp

Laksetrapp i Halden

Laksetrapp, eller fisketrapp, kunstig oppgangsvei for laks eller ørret forbi fosser eller damanlegg som fisken ikke kan forsere på egen hånd. Hensikten er å skaffe fisken adgang til høyereliggende, gode gyteplasser, og å skape muligheter for fiske ovenfor fossen (dammen).

Konstruksjon

Utløpet blir lagt under fossen, dit fisken greier å ta seg frem. I Norge blir de mest sprengt ut i faste fjellet som en rekke kulper eller høler, noen få meter lange og brede og bundet sammen med smale skrårenner. Fallet fra høl til høl bør ikke være mer enn 0,6 m for laks, 0,4 m for ørret. Vannføringen er gjerne 0,4–2 kubikkmeter per sekund, og vannhastigheten bør ikke overstige 3–4 meter per sekund. Fisken bør kunne svømme fra høl til høl, ikke være nødt til å springe.

Der det ikke er fast fjell, hender det at trappene er gravd ut, men oftest er de da bygd av mur eller treverk, der skråttstilte strømbrytere deler hele konstruksjonen opp i kamre; her skal stigningen helst ikke være større enn 1 : 12 for lengre trapper, svært korte kan ha 1 : 7.

Deniltrapper, motstrømstrapper, har vanligvis en stigning på 1 : 5. Disse trappene har strømbrytere som lager en oppgående strøm midt inne i trappen. Svingninger i vannstanden gjør det nødvendig å regulere vannføringen, og dette bør skje automatisk.

Slusetrapper, borlandtrapper, er konstruert i forbindelse med damanlegg. Når vannet har rent en tid gjennom slusen, stenges den automatisk, vannet stiger i slusen, laksen følger med opp til damhøyden og svømmer så ut av slusen; denne tømmes igjen slik at ny laks kan svømme inn. Hele prosessen tar gjerne fire timer, og vannforbruket blir 0,5–1 m3/s.

Laksetrapper i Norge

I Norge finnes ca. 360 laksetrapper. Den eldste laksetrappen som fortsatt er i drift, finnes i Osfossen i Gaula, Sogn og Fjordane (ferdig 1876). Den største laksetrappen ligger i Mattisfoss i Kåfjorden, Finnmark, og løfter fisken over et fall på 45 m.

Dersom laksetrapp blir bygd vesentlig for offentlige midler (Fiskefondet), kan det settes som betingelse at fisket ovenfor trappen blir tilgjengelig for allmennheten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg