Chur, retoromansk Cuira, by i Sveits, hovedstad i Graubünden, ligger ved Rhinen nordvest i kantonen, 585 moh.; 34 000 innb. (2012),  70 500 innb. med forsteder (agglomerasjonen Chur). Av byens befolkning er vel 4/5 tysktalende, til sammen 1/10 taler retoromansk og italiensk. Befolkningen er jevnt fordelt på protestanter og katolikker.

Chur er ikke bare Sveits' eldste by, men er eldste by med en kontinuerlig bymessig bebyggelse nord for Alpene; byens eldste arkeologiske funn er 11 000 år gamle. Den tidlige bydannelsen må ses på bakgrunn av beliggenheten ved inngangen til fire viktige alpepass, likeledes det gunstige klimaet; Chur har den høyeste gjennomsnittlige årstemperatur blant de sveitsiske byene, et resultat av den beskyttede beliggenheten og hyppig forekomst av fønvind.

Byen har vært bispesete siden 400-tallet. Den har en vakker gamleby med en rekke hus fra middelalderen. Romansk-gotisk katedral (St. Maria Himmelfahrt) bygget 1150-1272. Bispeborg fra 500-tallet bygd på ruinene av et romersk fort. Rådhus fra 1464. Reformasjonen kom til byen 1526. Chur ble hovedstad i Graubünden 1803 samtidig som kantonen ble opptatt i det sveitsiske edsforbundet. Kantonmuseum for Graubünden (Rätisches Museum).

Churs beliggenhet har gitt den en betydelig rolle som samferdselsknutepunkt. Her ender den normalsporede jernbanen fra Zürich, og herfra går et nett med smalsporede forbindelser videre mot øst, sør og sørvest (Rhätische Bahn), via de viktigste fjellovergangene til de søndre delene av kantonen, til kantonene vest for Graubünden og til Italia. Byen har en tilsvarende betydning som veiknutepunkt. Betydelig turisttrafikk.

Anbefalt lenke

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.