Koblenz

Koblenz. Rhinen fra venstre, Mosel fra høyre; Deutsches Eck midt i bildet.
Koblenz. Ett av byens mange vakre torg.

Koblenz med «Deutsches Eck», neset mellom Rhinen og Mosel, i forgrunnen. Her sees den flombelyste statuen av keiser Vilhelm 1. Minnesmerket, som ble reist i 1897, ble skutt i stykker av en amerikansk soldat i 1945. I 1953 ble det satt en flaggstang med det tyske flagget på sokkelen som et monument over den tyske enhet. Etter den tyske gjenforeningen ble det bestemt at der Rhinen og Mosel møtes, skulle keiseren igjen ri for Tyskland. En kopi av originalen, 14 m høy og med vekt 53 tonn, ble støpt i et kunststøperi i Düsseldorf, fraktet på en lekter nedover Rhinen og plassert på den gamle sokkelen i mai 1992. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Koblenz er en by i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland. Byen ligger mellom Köln og Frankfurt, ved sammenløpet av elvene Rhinen og Mosel.

Faktaboks

Uttale
kˈåblənts
Etymologi

av lat. confluentes, 'åmot, sted hvor elver løper sammen'

Innbyggertall
114 024 (2019)

Bybeskrivelse

Koblenz’ fremste turistattraksjon er den kunstige landtungen Deutsches Eck, som ligger der Mosel munner ut i Rhinen. Den imponerende festningen Ehrenbreitstein på Rhinens høyre bredd er i dag et moderne kultursentrum. Bybildet preges ellers av flere historiske slott, borger og kirker, blant annet St. Kastor-kirken i romansk stil. Hovedplassen Zentralplatz i sentrum ble totalrenovert på 2010-tallet, blant annet med det påkostede kulturbygget Forum Confluentes fra 2013.

Økonomi

Elvehavnene har gjort byen til et handels- og samferdselsknutepunkt med betydelig turisttrafikk. I 2010 åpnet en 890 meter lang gondolbane mellom elvebredden og Ehrenbreitstein. De viktigste næringsveiene er bank, forsikring, vindyrking samt metall- og maskinindustri. Koblenz er sete for riksarkivet og andre større offentlige institusjoner, blant annet tilknyttet Bundeswehr, Tysklands forsvar.

Kultur

Koblenz har offentlige og private teatre, en rekke museer og et anerkjent symfoniorkester. Byen har en sterk karnevalstradisjon med store og fargerike opptog.

Historie

Nero Claudius Drusus anla et romersk kastell ved elvesammenløpet før han døde i år 9 fvt. I løpet av det første århundret ble det bygget bro over begge elvene. Senere ble det oppført en kongsgård. Denne ble i 1018 gitt til erkebiskopen av Trier, som gjerne oppholdt seg i Koblenz.

Byen ble inntatt av franske tropper i 1794 og underlagt Preussen i 1815. Fra 1822 til 1945 var Koblenz hovedstad i provinsen Rhinland, men var under utenlandsk kontroll etter første verdenskrig. Byen var okkupert av amerikanske styrker fra 1919 til 1923, deretter av franskmennene fra 1923 til 1929. Under andre verdenskrig ble over 80 prosent av byen ødelagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg