Bodensjøen, innsjø i Europa.

Sjøen ligger mellom Sveits i sør, Tyskland (Württemberg) i vest og nord og Østerrike i øst, 395 moh., ca. 540 km2, lengde 69 km, største bredde 12 km, dybder inntil 276 m.

Den vestlige delen av Bodensjøen er delt i to av fjellkjeden Bodanrücken: i sør Untersee, i nord Überlinger See. Selve hovedkroppen kalles Obersee. Innsjøen utgjør en del av Rhinen (Rhein), med tilløp i sør nær Bregenz og utløp via Untersee i vest ved Stein am Rhein. Flere øyer i innsjøen, bl.a. Mainau i Überlinger See og Reichenau i Untersee.

Bodensjøen ble dannet som en bresjø under siste istid. I dag er innsjøen i ferd med å fylles av sedimenter fra elvene Rhinen, Bregenzer Ache og Dornbirner Ache. Elvene har utløp i sør og sørøst der vanndypet reduseres av elvesedimenter. I sør utgjør Rhindeltaet et betydelig våtmarksområde.

Vannstanden i Bodensjøen er følsom for vanntilførselen fra elvene. I juni 1999 steg vannstanden to meter under en flom. Havner og bygninger langs kysten ble rammet av flommen. I august 2005 steg vannstanden med 70 cm under et regnvær, slik at motorveier og jernbaner ble ødelagt.

De største øyene i Bodensjøen er Mainau, Reichenau og Lindau.

Bodensee fryser sjelden helt til, og klimaet langs sjøen er mildt og solrikt. På skråningene dyrkes frukt og vin; i sjøen er det fiske etter laks og ørret. De viktigste stedene ved Bodensee er: Konstanz, Lindau og Friedrichshafen i Tyskland; Bregenz i Østerrike; Kreutzlingen, Arbon og Romanshorn i Sveits. Stor turisttrafikk i sommersesongen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.