Bodensjøen, innsjø i Europa.

Sjøen ligger mellom Sveits i sør, Tyskland (Württemberg) i vest og nord og Østerrike i øst, 395 moh., ca. 540 km2, lengde 69 km, største bredde 12 km, dybder inntil 276 m.

Den vestlige delen av Bodensjøen er delt i to av fjellkjeden Bodanrücken: i sør Untersee, i nord Überlinger See. Selve hovedkroppen kalles Obersee. Innsjøen utgjør en del av Rhinen (Rhein), med tilløp i sør nær Bregenz og utløp via Untersee i vest ved Stein am Rhein. Flere øyer i innsjøen, bl.a. Mainau i Überlinger See og Reichenau i Untersee.

Bodensjøen ble dannet som en bresjø under siste istid. I dag er innsjøen i ferd med å fylles av sedimenter fra elvene Rhinen, Bregenzer Ache og Dornbirner Ache. Elvene har utløp i sør og sørøst der vanndypet reduseres av elvesedimenter. I sør utgjør Rhindeltaet et betydelig våtmarksområde.

Vannstanden i Bodensjøen er følsom for vanntilførselen fra elvene. I juni 1999 steg vannstanden to meter under en flom. Havner og bygninger langs kysten ble rammet av flommen. I august 2005 steg vannstanden med 70 cm under et regnvær, slik at motorveier og jernbaner ble ødelagt.

De største øyene i Bodensjøen er Mainau, Reichenau og Lindau.

Bodensee fryser sjelden helt til, og klimaet langs sjøen er mildt og solrikt. På skråningene dyrkes frukt og vin; i sjøen er det fiske etter laks og ørret. De viktigste stedene ved Bodensee er: Konstanz, Lindau og Friedrichshafen i Tyskland; Bregenz i Østerrike; Kreutzlingen, Arbon og Romanshorn i Sveits. Stor turisttrafikk i sommersesongen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.